Αρχική Ενέργεια EastMed: Στήριξη από τις ΗΠΑ, αντιδράσεις από την Τουρκία

EastMed: Στήριξη από τις ΗΠΑ, αντιδράσεις από την Τουρκία

0
EastMed 2
Τελετή υπογραφής διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Κύπρου. (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)
Διαφήμιση

Με τις ευλογίες των ΗΠΑ αλλά και την έντονη έως επιθετική αντίδραση της Τουρκίας η συμφωνία για την ενεργειακό διάδρομο EastMed και την συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ είναι πλέον γεγονός θωρακίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των τριών χωρών και την σταθερότητα στην περιοχή.

Η πλήρης στήριξη των ΗΠΑ εκφράστηκε από το αρμόδιο γραφείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Γραφείο Ενεργειακών Πόρων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που δήλωσε στο Twitter την ικανοποίησή του που Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ προχωρούν το έργο που ξεκίνησε από την τριμερή με τη συμμετοχή των ΗΠΑ του Αυγούστου-, με την υπογραφή  της τριμερούς συμφωνίας για τον ενεργειακό διάδρομο EastMed.

Σε δεύτερη ανάρτηση, το Γραφείο Ενεργειακών Πόρων του Στέιτ Ντιπάρντμεντ επικροτεί τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο παραθέτοντας τα λόγια του Ισραηλινού πρωθυπουργού κατά τις χθεσινές δηλώσεις του στην Αθήνα. Την ανάρτηση αυτή υιοθετεί στον προσωπικό του λογαριασμό ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, λέγοντας πως ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ενεργειακές Πηγές, Φράνσις Φάνον θέτει το ζήτημα σωστά.

Η Τουρκία

EastMed 3
Τελετή υπογραφής διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Κύπρου. (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Αναμενόμενη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:
«Ο EastMed είναι νέο παράδειγμα μάταιων βημάτων που στόχο έχει να αποκλείσουν την Τουρκία», τονίζει στην ανακοίνωση του και προσθέτει: «Η πιο ασφαλής και οικονομική διαδρομή είναι η Τουρκία. Αυτού του είδους βρώμικα σχέδια δεν θα πετύχουν

Εντονότερες ήταν οι αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου που απηχούν την κλίμα πολεμικής που καλλιεργεί επι μακρόν η τουρκική κυβέρνηση.

«Η συμμαχία του κακού ενώθηκε», «Η προβοκάτσια του East Med στην Ανατολική Μεσόγειο», «Τριπλή κίνηση εναντίον της Τουρκίας», γράφουν, μεταξύ άλλων, στα πρωτοσέλιδά τους οι τουρκικές εφημερίδες αναφερόμενες στη συμφωνία που συνήψαν οι τρεις χώρες. Για την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Χουριέτ», ήταν μια «τριπλή κίνηση εναντίον της Τουρκίας».

Στον Τύπο της γείτονος κυριαρχεί και το «πράσινο φως» που έδωσε το τουρκικό κοινοβούλιο για την αποστολή στρατευμάτων στην Τουρκία, με την εφημερίδα «Ακσάμ» να αναφέρει: «108 χρόνια μετά επιστρέφει η Τουρκία στη Λιβύη».

ένα τουρκικό δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η χώρα επιστρέφει στα χρόνια του Οθωμανισμού.

Από την άλλη πλευρά, η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη απειλεί να εκτροχιάσει μία σύγκρουση στο κατώφλι της γηραιάς ηπείρου.

Η Τουρκία του Ερντογάν ενέκρινε την Πέμπτη την αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, υποστηριζόμενες από τη Μόσχα. Ελλοχεύει ο κίνδυνος επικίνδυνης κλιμάκωσης του εμφυλίου στο κατώφλι της Ευρώπης», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Σχετικά άρθρα

Διαφήμιση