Αρχική Ενέργεια Στο East Med Gas Forum ο Κωστής Χατζηδάκης

Στο East Med Gas Forum ο Κωστής Χατζηδάκης

0
drill
Διαφήμιση

Στο Κάιρο θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να συμμετάσχει στο νεοσύστατο East Med Gas Forum (EMGF), για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα στόχος είναι κατά το διήμερο 15 και 16 Ιανουαρίου να αποφασιστεί η μετεξέλιξη του forum σε έναν διακρατικό οργανισμό, κάτι που αποτελεί επιθυμία και της ελληνικής πλευράς, όπως είχε ήδη προαναγγελθεί στις 2 Ιανουαρίου, κατά την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ .

Γιατί είναι σημαντική η αναβάθμιση του EMGF

IGB

Η αναβάθμιση του EMGF έρχεται σε μια φάση που οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, η οποία έχει αναδείξει την ανάγκη ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ελλάδας με τα κράτη της ΝΑ Μεσογείου.

Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει τη διασφάλιση των ελληνικών θέσεων μέσα από τις διαδικασίες ψηφοφορίας για τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού αλλά και την πρόσκληση για συμμετοχή νέων μελών. Εάν επιτευχθεί συμφωνία για το καταστατικό του East Med Gas Forum, αυτό θα μονογραφηθεί στις 16 Ιανουαρίου, σε ειδική τελετή.

Στο East Med Gas Forum συμμετέχουν η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη.

Διαφήμιση