Αρχική Επιστήμη Τι ήταν το βουητό που άκουγαν οι σεισμολόγοι σε όλη την υφήλιο;

Τι ήταν το βουητό που άκουγαν οι σεισμολόγοι σε όλη την υφήλιο;

0
Ηφαίστειο
Διαφήμιση

Από το 2018 εκατοντάδες σεισμολόγοι, προσπαθούσαν να εξήγησουν τι ήταν το μυστηριώδες βουητό που κατέγραφαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Κι ενώ για μήνες προβληματιζόταν, μια νέα μελέτη κατάφερε να εντοπίσει την αιτία.

Τι ήταν τελικά αυτό το μυστηριώδες βουητό; Η γέννηση ενός υποβρύχιου ηφαιστείου!

Το ιστορικό

Η ιστορία ξεκινά τον Μάιο του 2018, όταν οι σεισμολόγοι ανίχνευσαν μια ασυνήθιστη αλυσίδα σεισμών στα ανοιχτά των ακτών της Αφρικής, που κατέληξε σε έναν σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο περίεργα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ένα 20λεπτο βουητό καταγράφηκε σε αισθητήρες από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική ως τη Νέα Ζηλανδία, τη Βόρεια Αμερική και τη Χαβάη.

Το νέο ηφαίστειο

Σεισμός

Ερευνητές του Κέντρου Γεωεπιστημών της Γερμανίας κατάφεραν να εντοπίσουν την αιτία της «βαθιάς και σπάνιας μαγματικής διαδικασίας», όπως γράφουν στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο «Nature Geoscience», και δεν ήταν άλλο από τον σχηματισμό ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου σε ένα αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού, μεταξύ Μαγαδασκάρης και αφρικανικών ακτών.

Το ηφαίστειο βρίσκεται σε βάθος 3.500 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και εκτιμάται στα 800 μέτρα ύψος και η βάση του έχει διάμετρο 4-5 χιλιομέτρων.

Η μελέτη το χαρακτηρίζει ως τη μεγαλύτερη υποβρύχια ηφαιστειακή έκρηξη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα και το βουητό δεν ήταν τίποτα άλλο παρά σεισμικά κύματα που απηχούσαν την κίνηση του μάγματος.

Διαφήμιση