Αρχική Ενέργεια Απολιγνιτοποίηση: Συνάντηση με τους ενεργειακούς δήμους

Απολιγνιτοποίηση: Συνάντηση με τους ενεργειακούς δήμους

0
ενεργειακή απεξάρτηση

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την απολιγνιτοποίηση της χώρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, συναντήθηκαν με τους δημάρχους των ενεργειακών Δήμων της επικράτειας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Φλώρινας και πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, Βασίλης Γιαννάκης, ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ο δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης, και ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος.

Τα θέματα

Εθνικό Σχέδιο για Ενέργεια και Κλίμα

Στη συζήτηση τέθηκαν τα εξής ζητήματα:

  • Η Διυπουργική Επιτροπή η οποία συνεστήθη πρόσφατα για τη Δίκαιη Μετάβαση στις λιγνιτικές περιοχές, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, για να θέσει το πλαίσιο λειτουργίας της.
  • Στη Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής θα συμμετάσχει και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Ελίζα Φερέιρα, η οποία θα παρουσιάσει τις αποφάσεις του Κολλεγίου των Επιτρόπων  για το θέμα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει ήδη συνεδριάσει για το ζήτημα αυτό την προσεχή Τετάρτη 15 Ιανουαρίου.
  • Σύντομα, θα οριστεί Συντονιστής υψηλού επιπέδου, ο οποίος, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα συμβάλει τόσο στην εκπόνηση του Σχεδίου Μετάβασης, όσο και στην επίβλεψη της εφαρμογής του.
  • Ειδικότερη μέριμνα θα ληφθεί για το ζήτημα της τηλεθέρμανσης σε όλες τις λιγνιτικές πόλεις στους ενεργειακούς Δήμους της χώρας, έτσι ώστε να μην υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες κατά τη διάρκεια της απολιγνιτοποίησης.
  • Κατεύθυνση της Κυβέρνησης είναι η καταβολή, το συντομότερο δυνατόν – των οφειλών, μέσω του επονομαζόμενου «λιγνιτικού πόρου» από τη ΔΕΗ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here