Αρχική Υγεία - Διατροφή Το έθιμο της Βασιλόπιτας με την αρχαιοελληνική καταγωγή

Το έθιμο της Βασιλόπιτας με την αρχαιοελληνική καταγωγή

0
Βασιλόπιτα
Πηγή εικόνας: flora.com.gr
Διαφήμιση

Η βασιλόπιτα δεν λείπει από κανένα σπίτι της Ελλάδας αυτές τις μέρες. Έχετε αναρωτηθεί, όμως, πως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο και γιατί βάζουμε φλουρί στην βασιλόπιτα; Διαβάστε το παρακάτω αφιέρωμα του somaygies.gr για να μάθετε ό,τι πρέπει να ξέρετε για αυτή τη πίτα!

Το έθιμο της βασιλόπιτας

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο που έχει τις ρίζες του στα Κρόνια, μια αρχαιοελληνική γιορτή αντίστοιχη με τα Ρωμαϊκά Σατουρνάλια. Η σημερινή του εκδοχή, ωστόσο, οφείλεται στη χριστιανική παράδοση καθώς εμφανίζεται και στην καθολική και στην ορθόδοξη παράδοση. Οι πρώτοι που έβαλαν φλουρί, δηλαδή νόμισμα, στην πίτα της Πρωτοχρονιάς ήταν οι Φράγκοι, στο λεγόμενο Kings’ cake, δηλαδή πίτα αφιερωμένη στους τρεις βασιλιάδες ή τρεις μάγους όπως τους λέμε εμείς.

Γιατί βάζουμε φλουρί στην βασιλόπιτα;

Βασιλόπιτα
Πηγή εικόνας: akispetretzikis.com

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Αγ. Βασίλειος που ήταν δεσπότης ζήτησε από τους πιστούς να προσφέρουν κάποια χρυσαφικά ώστε να τα δώσει στον άπληστο έπαρχο-τύραννο της περιοχής που απειλούσε να λεηλατήσει την πόλη. Ωστόσο ο τύραννος “εξουδετερώθηκε” με τη βοήθεια του Θεού πριν προλάβει να πάρει το χρυσάφι ή να προξενήσει καταστροφές. Έτσι, ο Αγ. Βασίλειος έπρεπε να επιστρέψει στους πιστούς τα πολύτιμα αντικείμενα που είχαν προσφέρει χωρίς να αδικήσει κανέναν. Τότε, σύμφωνα πάντα με τον μύθο, ο Θεός του είπε να φτιάξει ζεστά ψωμάκια, να κρύψει μέσα τα χρυσαφικά και να τα μοιράσει στους πιστούς. Ο Αγ. Βασίλειος υπάκουσε και λέγεται ότι κάθε πιστός όταν άνοιξε το ψωμάκι βρήκε μέσα τα δικά του χρυσαφικά. Από τότε έμεινε σαν έθιμο να βάζουμε ένα φλουρί μέσα στην Βασιλόπιτα και να την κόβουμε με την αλλαγή του χρόνου, δηλαδή την γιορτή του Μεγάλου Βασιλείου, προς τιμήν του!

Διατροφική αξία βασιλόπιτας τύπου κέικ

*1 κομμάτι των 100 γραμμαρίων προσδίδει:

  • Θερμίδες:352 Kcal
  • Ολικό Λίπος: 16,5 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 3,5 γρ.
  • Μονοακόρεστα λιπαρά: 5 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπαρά: 8 γρ.
  • Χοληστερόλη: 58mg
  • Υδατάνθρακες: 42 γρ.
  • Απλά σάκχαρα: 20γρ.
  • Πρωτεΐνες: 6γρ.
  • Φυτικές ίνες: 2γρ.

Διατροφική αξία βασιλόπιτας τύπου τσουρέκι

*1 κομμάτι των 100 γραμμαρίων προσδίδει:

  • Θερμίδες: 255 Kcal
  • Ολικό λίπος: 12γρ
  • Κορεσμένα λιπαρά: 4γρ
  • Μονοακόρεστα λιπαρά: 5γρ
  • Πολυακόρεστα λιπαρά: 3γρ
  • Χοληστερόλη: 65
  • Νάτριο: 105mg

Οφέλη από την κατανάλωση της βασιλόπιτας

Βασιλόπιτα
Πηγή εικόνας: dailycious.gr

1. Παροχή ενέργειας

Οι υδατάνθρακες είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές ενέργειας σε πολλά τρόφιμα. Η βασιλόπιτα, είναι γενικά φτιαγμένη με ανάμιξη από αλεύρι και ζάχαρη, τα οποία είναι εξαιρετικές πηγές υδατανθράκων. Μπορούν να παρέχουν σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μυών, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, με επαρκή ποσότητα ενέργειας. Εκτός αυτού, τα λίπη που υπάρχουν στο συγκεκριμένο γλυκό είναι επίσης καλές πηγές ενέργειας.

2. Παροχή πρωτεΐνης

Εκτός από την παροχή ενέργειας στο σώμα σας, αυτό το είδος γλυκίσματος μπορεί επίσης να παρέχει στο σώμα σας μια ποιοτική ποσότητα πρωτεΐνης. Το πρωτοχρονιάτικο κέικ περιέχει γάλα και αυγά τα οποία είναι γνωστό ότι είναι μερικές από τις σημαντικότερες πηγές πρωτεϊνών. Το γάλα, επίσης, περιέχει ασβέστιο που βελτιώνει τη λειτουργικότητα των οστών και των δοντιών. Επίσης, οι βασιλόπιτες  που ψήνονται με ξηρούς καρπούς, όπως το αμύγδαλο, τα καρύδια με κέλυφος, κ.λπ., μπορούν να εξυπηρετήσουν το σώμα με μια καλή ποσότητα βιταμινών, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Βελτιώνει την πέψη

Οι βασιλόπιτες που περιέχουν φρούτα, όπως τα μούρα, οι ανανάδες και τα μήλα είναι επίσης μια καλή πηγή ινών. Τα πλούσια σε ίνες τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα μας να έχει ένα καλύτερο πεπτικό σύστημα. Ορισμένες βασιλόπιτες είναι φτιαγμένες με καρότο και τα καρότα περιέχουν και πολλές ίνες. Έτσι, η κατανάλωση κέικ που περιέχουν όλα τα προαναφερθέντα φρούτα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων ινών στο σώμα μας, να βελτιώσει την πέψη και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Βασιλόπιτα κέικ ή τσουρέκι; Τι να προτιμήσετε

*Βασιλόπιτα τύπου κέικ

  1. Καλή Πηγή Ασβεστίου: Τόσο το γάλα όσο και τα αμύγδαλα τα οποία περιέχει είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου, στοιχείο απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών και ιδιαίτερα σημαντικό για τη σύσπαση των μυών και την πήξη του αίματος.
  2. Πλούσια σε πρωτεΐνες: Η βασιλόπιτα τύπου κέικ περιέχει αρκετά αυγά. Το αυγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες παρέχουν ενέργεια και βοηθούν στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μυών.
  3. Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά: Η μεγάλη ποσότητα βουτύρου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της αυξάνει κατά πολύ την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων της βασιλόπιτας- κέικ. Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

*Βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι

  1. Καλή Πηγή Αντιοξειδωτικών: Η βασιλόπιτα τσουρέκι περιέχει μαστίχα καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού, εκ των οποίων και τα δύο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελευθέρων ριζών.
  2. Σχετικά χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά: Λόγω του ότι περιέχει μικρότερη ποσότητα βουτύρου και ζάχαρης, η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει λιγότερες θερμίδες από την ίδια ποσότητα βασιλόπιτας κέικ. Επίσης, τόσο τα ολικά όσο και τα κορεσμένα λιπαρά της είναι χαμηλότερα από αυτά της βασιλόπιτας κέικ.
  3. Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Το νάτριο, βασικό συστατικό του αλατιού, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αρτηριακή πίεση. 
  4. Περιέχει μαχλέπι & μαστίχα: Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. 

Συμπεραίνοντας, η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι είναι περισσότερο ωφέλιμη για τον οργανισμό μας από την βασιλόπιτα τύπου κέικ, αφού συνδυάζει την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης με χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων, νατρίου και λιπαρών.

Για περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα μπορείτε να μπείτε στη σελίδα της διαιτολόγου κ. Κάλλιας θ. Γιαννιτσοπούλου www.somaygies.gr.

Της Κάλλιας Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Διαφήμιση