Το 2021 ήταν μια αρκετά παραγωγική χρονιά για την εξερεύνηση του διαστήματος. Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο όταν η NASA προσγείωσε με επιτυχία το Perseverance Rover της στον κρατήρα Jezero του Άρη, δίνοντας στους ερευνητές την καλύτερη ευκαιρία να αναζητήσουν σημάδια αρχαίας ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι διαστημικές εταιρείες Blue Origin και Virgin Galactic «ταξίδεψαν» πολίτες σε χαμηλή τροχιά της Γης. Και μόλις το πρωί των Χριστουγέννων, η NASA εκτόξευσε με επιτυχία το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο όλων των εποχών.
Εδώ είναι οι καλύτερες εικόνες του διαστήματος από μια πραγματικά εξαιρετική χρονιά για κοσμική εξερεύνηση.
Το Perseverance Rover ξεκίνησε το μακρύ του ταξίδι στον Άρη τον Ιούλιο του 2020. Στις 18 Φεβρουαρίου 2021, το rover προσγειώθηκε στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Παραπάνω είναι η πρώτη έγχρωμη εικόνα υψηλής ανάλυσης που επιστρέφεται από τις κάμερες κινδύνου (Hazcams) της Perseverance.
Από τότε που το Perseverance προσγειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, το ρόβερ ερευνούσε βράχους στον κρατήρα Jezero, ένα μέρος που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είχε υποστεί βίαιες πλημμύρες. Εδώ, σε μια φωτογραφία που ανέβασε η NASA τον Νοέμβριο, το ρόβερ κόβει σχεδόν τέλειους κύκλους στην επιφάνεια του Άρη και συλλέγει δείγματα πετρωμάτων για περαιτέρω ανάλυση.
Στις 4 Δεκεμβρίου, η Γη ευθυγραμμίστηκε τέλεια με το φεγγάρι για να δημιουργήσει μια ολική έκλειψη Ηλίου —τη μοναδική του 2021. Αυτό οδήγησε την Ανταρκτική στο απόλυτο σκοτάδι, όπως φαίνεται στο κάτω μέρος της παραπάνω εικόνας.
Το φαράγγι Valles Marineris στον Άρη είναι περίπου δέκα φορές μακρύτερο και πέντε φορές βαθύτερο από το Grand Canyon, καθιστώντας το, το μεγαλύτερο φαράγγι σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα. Η κάμερα HiRISE στο Reconnaissance Orbiter του πλανήτη Άρη τράβηξε αυτή τη λήψη, την οποία κυκλοφόρησε το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις αρχές Ιανουαρίου. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προβληματίζονται για το πώς σχηματίστηκε αυτό το τεράστιο φαράγγι.
Το τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο είναι τώρα 31 ετών, τράβηξε αυτή την εικόνα αυτού που η NASA αποκαλεί «υπερφυσαλίδα».
Η δομή είναι ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του Ν44, ενός νεφελώματος που χαρακτηρίζεται από λαμπερό αέριο υδρογόνο, σκόνη και αστέρια διαφόρων ηλικιών. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν τι είναι ακριβώς η «υπερφυσαλίδα», αλλά πιστεύουν ότι σχηματίστηκε από τα υπολείμματα των παλιών σουπερνόβα .
Πηγή: Popular Scince με πληροφορίες από Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής) NASA, ESA, V. Ksoll and D. Gouliermis (Universität Heidelberg), κ.ά.