Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Τα Τρίκαλα απέκτησαν έξυπνους αισθητήρες για την ποιότητα του αέρα

Τα Τρίκαλα απέκτησαν έξυπνους αισθητήρες για την ποιότητα του αέρα

0
trikala
Διαφήμιση

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης των Τρικάλων έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν καθώς μετακινούνται μέσα στην πόλη.

Οι αισθητήρες αναπτύχθηκαν από την DRAXIS Περιβαλλοντική Α.Ε. για την παρακολούθηση και πρόγνωση της ποιότητας του εξωτερικού αέρα.

trikala 2
Παναγιώτα Συροπούλου – Υπεύθυνη Envi4All, Χρυσόμαλλος Γιώργος – Ειδικός Συνεργάτης Δήμου Τρικκαίων, Νίκος Πλιάκης – Τεχνικός ανάπτυξης Envi4All
Οι αισθητήρες

Η DRAXIS, μία ελληνική εταιρεία περιβαλλοντικής πληροφορικής, τοποθέτησε και έθεσε σε λειτουργία τρεις έξυπνους αισθητήρες παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στην πόλη των Τρικάλων για την έγκαιρη ενημέρωση τόσο της Δημοτικής Αρχής, όσο και των ίδιων των πολιτών.

Οι αισθητήρες εγκαταστάθηκαν στο Αντλιοστάσιο των Τρικάλων, στο Μουσείο Τσιτσάνη, και στο κτίριο του Δημαρχείου. Για τους επόμενους τρεις μήνες θα μετρούν πιλοτικά τον πιο επιβλαβή για την υγεία τύπο ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη σωματιδιακή, που προσβάλει το ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα και ευθύνεται για την αύξηση των λοιμώξεων τα τελευταία χρόνια.

Οι μετρήσεις παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο στον χάρτη της εφαρμογής Envi4All, όπου εξελιγμένα μοντέλα πρόγνωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δίνουν έγκαιρη ενημέρωση στη Δημοτική Αρχή, ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών από τυχόν αυξημένα επίπεδα ρύπανσης.

Μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής, ο  Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την παρακολούθηση της ρύπανσης με τη συνεργασία της DRAXIS αναλαμβάνοντας τα κόστη συντήρησης και ανάπτυξης της λύσης όπου χρειαστεί.

Οι παραπάνω υπηρεσίες είναι διαθέσιμες τόσο στους πολίτες, όσο και στους επισκέπτες της πόλης των Τρικάλων, η προσέλευση των οποίων αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Μύλου των Ξωτικών, και επηρεάζει τα επίπεδα αέριας ρύπανσης λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας των οχημάτων.

en

Το Envi4All

Το Envi4All είναι ένα αποτελεσματικό πακέτο υπηρεσιών που βοηθάει τις Δημόσιες αρχές τόσο στην παρακολούθηση όσο και στην πρόγνωση της ποιότητας του αέρα. Η πρωτοπορία του Envi4All είναι, όχι μόνο η προσωποποιημένη προσέγγισή του για ομάδες πληθυσμού με συγκεκριμένες ανάγκες (πχ ασθματικούς και ηλικιωμένους), αλλά και το γεγονός ότι παρέχει αξιόπιστη πρόγνωση της ποιότητας του αέρα με την εφαρμογή μοντέλων χαμηλής κατανάλωσης υπολογιστικών πόρων.

Tα δεδομένα του Envi4All προέρχονται από επίσημους σταθμούς, αισθητήρες χαμηλού κόστους και δορυφορικές αποστολές, και εκτιμήσεις μοντέλων. Οι υπηρεσίες του Envi4All διατίθενται μέσω διαδικτύου και μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, ενώ πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα ο νέος χάρτης του Envi4All που πλέον απεικονίζει δεδομένα από περισσότερους από 9.000 σταθμούς σε όλο τον κόσμο: http://envi4all.com.

Νέα εξελιγμένη έκδοση της εφαρμογής αναμένεται να διατεθεί δωρεάν στις αρχές τους 2020. Η DRAXIS αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν τις παραπάνω υπηρεσίες μέχρι το Μάιο του 2020 για να γνωρίσει ο κόσμος τα πλεονεκτήματα και την χρησιμότητά τους, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να διατίθενται αποκλειστικά στους πελάτες της.

Το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι και ενδιαφερόμενοι φορείς, καθώς, σε συνεργασία με την DRAXIS, οι υπηρεσίες του Envi4All μπορούν να επεκταθούν σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε ενδιαφερόμενου φορέα και να συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση πολιτικών για τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων, τη βελτίωση του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της καλής υγείας των πολιτών.

 

Διαφήμιση