Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Γιατί οι Γερμανοί αποσύρουν τα πυροτεχνήματα;

Γιατί οι Γερμανοί αποσύρουν τα πυροτεχνήματα;

0
Πυροτεχνήματα
Διαφήμιση

Η Πρωτοχρονιά είναι προ των πυλών και για άλλη μια χρονιά ο κόσμος έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για την αλλαγή του χρόνου, κάτι που συμπεριλαμβάνει και την αγορά πυροτεχνημάτων. Αν όμως ζείτε στην Γερμανία, φέτος θα είναι λίγο πιο δύσκολη η εύρεσή τους. Γιατί;

Μια σειρά από καταστήματα λιανικής πώλησης από φέτος αποσύρουν από τα ράφια τους τα πυροτεχνήματα, ένα εμπόρευμα εξαιρετικά προσοδοφόρο, με στόχο να συνεισφέρουν στην καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

«Το θέαμα διαρκεί μια ώρα αλλά την προστασία των ζώων και τον καθαρό αέρα τα χρειαζόμαστε καθημερινά. Και τα πυροτεχνήματα δεν συνάδουν με αυτά» λέει ο Ούλι Μπούτνικ. Τα σουπερμάρκετ Rewe, που διευθύνει στο νότιο τμήμα της πόλης Ντόρτμουντ, φέτος δεν θα έχουν στα ράφια τους πυροτεχνήματα.

Για πολλούς ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται στην προστασία του περιβάλλοντος τα πυροτεχνήματα ήταν εδώ και χρόνια ένα μεγάλο πρόβλημα διότι προκαλούν αιωρούμενα μικροσωματίδια και είναι επικίνδυνα για τα ζώα και τα παιδιά.

Η οργάνωση Γερμανική Βοήθεια για το Περιβάλλον θεωρεί ότι ήρθε η ώρα για αλλαγές, μια και οι πολίτες είναι περισσότερο από ποτέ ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Και δεν είναι μόνο κάποια υποκαταστήματα της αλυσίδας Rewe που θα διακόψουν την πώληση πυροτεχνημάτων. Από το 2020 και η αλυσίδα οικοδομικών και κατασκευαστικών υλικών Hornbach δεν θα πουλάει αυτά τα προϊόντα. Επίσης και εκπρόσωπος της αλυσίδας Edeka στο Μπόχουμ θα αποφύγει την πώληση γιορτινών πυροτεχνημάτων επισημαίνοντας πως «υπάρχει μεγάλη υποκρισία στον κόσμο». Το θέμα των αιωρούμενων μικροσωματιδίων είναι σε όλα τα στόματα, μόνο την Πρωτοχρονιά δεν είναι.

Μεγάλη ζήτηση παρά την ευαισθητοποίηση

Πυροτεχνήματα

Οι έμποροι επισημαίνουν πως παραιτούνται από την πώληση των γιορτινών πυροτεχνημάτων και παράλληλα από ένα σημαντικό κερδοφόρο προϊόν χωρίς να γνωρίζουν πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές. O ανταγωνισμός είναι μεγάλος και εάν ο πελάτης δεν βρει αυτό που ψάχνει σε ένα μαγαζί θα πάει στο επόμενο.

Ο κλάδος τον προηγούμενο χρόνο σε ολόκληρη τη Γερμανία έκανε τζίρο 133 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζει πως και φέτος θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα. «Έχουμε να κάνουμε με μια κατ´ επίφαση συζήτηση» εκτιμούν.

Ο Ούβε Κρύγκερ από το Ινστιτούτο Εμπορικών Ερευνών στην Κολωνία εκτιμά πως η ζήτηση θα παραμείνει πολύ υψηλή.

«Δεν πιστεύω πως οι καταναλωτές φέτος θα ξοδέψουν λιγότερα χρήματα για πυροτεχνήματα. Η ζήτηση είναι μεγάλη και δεν θα ήταν καλό οι πελάτες να μην εξυπηρετηθούν». Έτσι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ όπως είναι τα Aldi, Lidl, Kaufland και Real ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν να πουλάνε πυροτεχνήματα διότι οι πελάτες συνεχίζουν να είναι πρόθυμοι να αγοράσουν.

Διαφήμιση