Αρχική Επιστήμη Νέα ανακάλυψη: Τα φυτά μιλάνε όταν κινδυνεύουν

Νέα ανακάλυψη: Τα φυτά μιλάνε όταν κινδυνεύουν

0
Φυτά
(ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΜΑΝΤΑ/ΕUROKINISSI)
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε – ακούμε τα φυτά: Κάποια φυτά βγάζουν  υπερηχητικούς ήχους όταν νιώσουν πως απειλείται η ζωή τους!

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως ο κόσμος των φυτών είναι βουβός, αλλά όπως αποδείχθηκε, τα φυτά βγάζουν ήχους αλλά σε πολύ υψηλές συχνότητες που δεν “πιάνονται” από το αυτί του ανθρώπου.

Οι ερευνητές κατέγραψαν αυτούς τους ήχους και μας λένε μάλιστα πως καθένας τους περιέχει πληροφορίες για την κατάσταση του φυτού τη συγκεκριμένη στιγμή.

«Αυτά τα αποτελέσματα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε το βασίλειο των φυτών, το οποίο θεωρούσαμε ολότελα σιωπηλό ως τώρα», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα.

Τι είναι αυτοί οι ήχοι που βγάζουν τα φυτά;

Δανία: Συγκεντρώθηκαν 2,4 εκατομμύρια ευρώ για τη φύτευση δέντρων

Οι επιστήμονες κατέγραψαν ντοματιές και καπνά σε διάφορες στρεσογόνες συνθήκες (χωρίς νερό, με κομμένα κλαδιά κ.λπ.), βάζοντας μικρόφωνα σε υπερηχητικές συχνότητες μεταξύ 20-150 kHz (δηλαδή πάνω από το ακουστικό φάσμα του ανθρώπου).

Τα φυτά που βίωναν τις δύσκολες συνθήκες άφηναν πολύ περισσότερους ήχους από τα άλλα. Και όχι μόνο ήταν πιο θορυβώδη, αλλά έκαναν συγκεκριμένους ήχους σύμφωνα με την κατάστασή τους, ανάλογα με το τι τους συνέβαινε.

Πώς απελευθερώνουν όμως ήχους χωρίς φωνητικές χορδές; Οι επιστήμονες μάς λένε πως γίνεται μέσω μιας εσωτερικής διαδικασίας, στην οποία σχηματίζονται και σκάνε εντός τους (στον μίσχο) φυσαλίδες αέρα.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται πως τα φυτά βγάζουν ήχους για να προειδοποιήσουν τους “φίλους” τους. Για παράδειγμα, ένα φυτό μπορεί να βγάλει ήχο για να προειδοποιήσει τα φυτά διπλά του ότι δεν έχει νερό. Ή ότι του έκοψαν το κλαδί. Επίσης μπορεί να βγάζει ήχους για να προειδοποιήσει άλλα ζώα, όπως τους σκόρους, ότι δεν είναι το κατάλληλο φυτό για να αφήσει τα αυγά του. «Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι τα ζώα, οι άνθρωποι και πιθανώς ακόμη και άλλα φυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τους ήχους που εκπέμπονται από ένα φυτό για να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυτού,» έγραψαν οι επιστήμονες.

Διαφήμιση