Αρχική Ανακύκλωση Κρατούν …χρόνια τα προϊόντα μιας χρήσης!

Κρατούν …χρόνια τα προϊόντα μιας χρήσης!

0
ποτηρι1 768x654 1 768x654
Διαφήμιση

Μπορεί τα προϊόντα μιας χρήσης να είναι “επίτευγμα” της εποχής, όμως κατά πως φαίνεται και 3.500 χρόνια πριν οι άνθρωποι είχαν επίσης… αλλεργία στο πλύσιμο των πιάτων.

Απόδειξη τα πήλινα κύπελλα κρασιού μιας χρήσης που έχουν εντοπιστεί σε μεγάλες ποσότητες τόσο στην Κνωσό όσο και σε άλλες αρχαιολογικές θέσεις στην Κρήτη. Ενα εξ αυτών βρίσκεται από χθες κάτω από τα φώτα του διεθνούς Τύπου καθώς πρωταγωνιστεί στην έκθεση που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στο Βρετανικό Μουσείο υπό τον τίτλο «Τα σκουπίδια κι εμείς» και θα διαρκέσει έως τις 23 Φεβρουαρίου.

Η επέλαση του πλαστικού

Το προϊστορικό αγγείο συνυπάρχει με ένα χάρτινο ποτηράκι αεροπορικής εταιρείας, κατασκευής των αρχών της δεκαετίας του 1990, ένα κίτρινο καλάθι ψαρέματος με πλαστικό περιτύλιγμα και φωτογραφίες των ακτών κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού που μαρτυρούν την έκταση της μόλυνσης που έχει προκαλέσει από την υπερβολική χρήση πλαστικών.

«Οι επισκέπτες μπορεί να εκπλήσσονται όταν συνειδητοποιούν ότι η ιδέα των προϊόντων μιας χρήσης δεν είναι εφεύρεση της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας και ότι απαντάται σε πολιτισμούς που δημιουργήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια» σημειώνει η επιμελήτρια του Βρετανικού Μουσείου Τζούλια Φάρλεϊ στα ΝΕΑ.

Κανένα ενδιαφέρον για το περιβάλλον

Η έκθεση μάλιστα υποστηρίζει ότι οι δημιουργοί του πρώτου αναπτυγμένου πολιτισμού σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν είχαν φιλική συμπεριφορά προς το περιβάλλον καθώς για να φτιάξουν μεγάλες ποσότητες πήλινων αγγείων «έπρεπε να κόψουν δένδρα για να φτιάξουν κάρβουνο, το οποίο εν συνεχεία θα έκαιγαν για να ψηθεί ο πηλός, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα».

«Ελπίζουμε ότι η παρούσα έκθεση θα ωθήσει τους επισκέπτες να αναθεωρήσουν τη σχέση τους με τα απορρίμματα τότε, τώρα και στο μέλλον» δηλώνει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιγκ Φίσερ.

Ισορροπία

«Τα σκουπίδια είναι αναπόφευκτο υποπροϊόν της ανθρώπινης ύπαρξης. Είμαστε ζώα που χρησιμοποιούν τα εργαλεία και φορούμε ρούχα. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην κατανάλωση και τα σκουπίδια, αλλά ο άνθρωπος μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει την βρει με επιτυχία, συνεχίζει η Τζούλια Φάρλεϊ.

“Εχουμε χιλιάδες από αυτά τα μινωικά κύπελλα μιας χρήσης και είναι πραγματικά πολλά. Σήμερα κατασκευάζουμε περισσότερα από 300 δισ. χάρτινα ποτηράκια ετησίως. Η κλίμακα του μινωικού πολιτισμού είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τη σημερινή παγκόσμια καταναλωτική οικονομία. Αν και πράττουμε ό,τι έκανε πάντα ο άνθρωπος, το κάνουμε σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα και με υλικά τα οποία θα βιοδιασπαστούν σε εκατοντάδες αν όχι σε χιλιάδες χρόνια» καταλήγει.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Διαφήμιση