Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Στους ρυθμούς της απολιγνιτοποίησης η ΔΕΗ

Στους ρυθμούς της απολιγνιτοποίησης η ΔΕΗ

0
ΔΕΗ
(Eurokinissi)
Διαφήμιση

Περιθώριο δύο ετών για να αποφασίσει για το μείγμα καυσίμου της Πτολεμαΐδας 5, δίνει η διοίκηση της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι το μέλλον της στο λιγνίτη θα εξαρτηθεί από το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, παρουσιάζοντας το business plan της ΔΕΗ, αποκάλυψε ότι στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα το 2023 χωρίς όμως να αποκλείει ένα πιο γρήγορο σενάριο απολιγνιτοποίησης (πριν το 2028). Όσο για το κόστος, θα πρέπει να φτάνει τα 35 ευρώ ο τόνος για εκπομπές ρύπων CO2, ώστε η μονάδα να είναι κερδοφόρα. Διαφορετικά θα πρέπει να αναζητήσει την τύχη της σε άλλο καύσιμο γιατί «θα μπαίνει μέσα».

Τα πιθανά εναλλακτικά καύσιμα

skoupidia

Όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, ομάδα εργασίας μελετά τα πιθανά σενάρια για το μετασχηματισμό της είτε με βιομάζα, είτε με καύση δευτερογενούς καυσίμου από απορρίμματα, είτε με βιοαέριο ή με συνδυασμό αυτών. Η διοίκηση μάλιστα έδειξε να ενδιαφέρεται για την μετατροπή παλιών λιγνιτικών μονάδων σε μονάδες καύσης αποβλήτων και έφερε ως παράδειγμα το Λαύριο και την Μεγαλόπολη που βρίσκονται πλησίον της Αττικής αλλά και την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Αποζημιώσεις

ΔΕΗ

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΔΕΗ αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 200 εκατ. ευρώ ετησίως για την διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων, οι οποίες διασφαλίζουν την επάρκεια του συστήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται σε συνεργασία με την ΡΑΕ ένας μηχανισμός ανάκτησης κόστους λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης που προκαλούν τα δικαιώματα ρύπων CO2.

Το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ

φυσικό αέριο

Ο κ. Στάσσης ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΗ δεν θα επενδύσει σε μονάδες φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. «Δεν έχουμε σχεδιάσει να επενδύσουμε γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει το ρυθμιστικό πλαίσιο σε ολόκληρη την Ευρώπη για το αν θα υπάρξουν Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ)» είπε, υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει θετική εξέλιξη θα εξετάσει την συνεργασία με ιδιώτες.

Αντιθέτως, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των νέων επενδύσεων θα μονοπωλήσει η μετάβαση στις ΑΠΕ. Όπως τονίστηκε, η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με 10 ομίλους για από κοινού συνεργασία, με στόχο να ξεπεράσει το 1 γιγαβάτ μέχρι το 2030.

Πηγή: newmoney.gr

 

Διαφήμιση