Αρχική Περιβάλλον Ιωάννινα: Έργα βιώσιμης κινητικότητας και εξοικονόμησης πόρων

Ιωάννινα: Έργα βιώσιμης κινητικότητας και εξοικονόμησης πόρων

0
ioannina ekdromi 1000x781
Διαφήμιση

Τα Ιωάννινα έχουν μπει δυναμικά στον αγώνα της πράσινης ανάπτυξης.

Μετά την ανάδειξη του κάστρου, και την εγκατάσταση κάδων βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων για τα οποία έγραψε και το Ecozen, σειρά έχουν τρεις μεγάλες παρεμβάσεις που αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της πόλης και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Πρόκειται για έργα που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» και αφορούν την κατασκευή ισόπεδων κόμβων, την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό φωτεινών σηματοδοτών και την αντικατάσταση οχημάτων του δήμου με ηλεκτρικά.

Όλα μάλιστα έχουν πλήρως ώριμες μελέτες και θα υποβληθούν προς ένταξη στην πρόσκληση 81 της Περιφέρειας Ηπείρου.

Οι κυκλικοί κόμβοι

ioannin3

Η κατασκευή ισόπεδων κυκλικών κόμβων έχει προϋπολογισμό 2,3 εκατ. ευρώ και προβλέπονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας κάτι που αποτελούσε και προϋπόθεση για την υποβολή της πρότασης. Είναι οι εξής:

 • Λ. Δωδώνης-Ναπ. Ζέρβα-Πυρσινέλα-Κωνστ. Ελευθερίου-Εισαγγελέα Σπύρου.
 • Λεωφόρο Γράμμου, Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως & οδός Καλπακίου.
 • Λεωφόρος Γ. Παπανδρέου – Κουντουριώτου – Πατρ. Ν. Ευαγγελίδη
 • Λεωφόρου Γράμμου με την οδό Ι. Δραγούμη:
 • Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αντιρρίου, της συνδετήριας Περιφερειακής οδού και της οδού Ιωαννίνων

Οι φωτεινοί σηματοδότες

ioan6

Το δεύτερο έργο με προϋπολογισμό 780 χιλιάδες ευρώ περιλαμβάνει ολοκληρωμένη παρέμβαση στην υποδομή των φωτεινών σηματοδοτών που λειτουργούν με αρμοδιότητα του Δήμου. Αναλυτικά προβλέπεται:

 • Εγκατάσταση Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Ελέγχου Φωτεινής Σηματοδότησης για την online επιτήρηση της λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών και της εξέλιξης του προγράμματος σηματοδότησης, τη διάγνωση των βλαβών, τη συλλογή δεδομένων λειτουργίας και μετρήσεων κυκλοφορίας, την εκ του μακρόθεν παραμετροποίηση και προγραμματισμό των ρυθμιστών και την εφαρμογή προσαρμοστικών στην κυκλοφορία μεθόδων ελέγχου της λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών.
 • Ανάπτυξη Κυκλοφοριακού Μοντέλου και εκπόνηση ολοκληρωμένων στρατηγικών διαχείρισης της κυκλοφορίας. Για τη δημιουργία των στρατηγικών διαχείρισης κυκλοφορίας και την αξιολόγησή τους, θα διαμορφωθεί βαθμονομημένο κυκλοφοριακό μοντέλο προσομοίωσης της κυκλοφορίας σε μικροσκοπικό επίπεδο, με τη βοήθεια λογισμικού προσομοίωσης, με πλήρη αποτύπωση της ζήτησης για μετακινήσεις (π.χ. μητρώα προέλευσης-προορισμού), της προσφοράς (π.χ. αναλυτικά λειτουργικά χαρακτηριστικά του δικτύου σε επίπεδο λωρίδας) καθώς και του ελέγχου της κυκλοφορίας (π.χ. σηματοδότες και προγράμματα) και της ενημέρωσης των μετακινούμενων. Εκτός των κυκλοφοριακών δεδομένων, το κυκλοφοριακό μοντέλο θα έχει τη δυνατότητα προσομοίωσης περιβαλλοντικών δεδομένων, όπως εκπομπών CO2 των οχημάτων. Τα προγράμματα σηματοδότησης θα υπολογισθούν με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής και του αριθμού στάσεων σε φωτεινούς σηματοδότες καθώς και την επίτευξη συντονισμού με λειτουργία “πράσινου κύματος” όπου είναι εφικτό. Για την αξιολόγηση και εφαρμογή των στρατηγικών θα διαμορφωθούν οι απαραίτητοι δείκτες απόδοσης, οι οποίοι εκτός των κυκλοφοριακών δεδομένων θα μπορούν να αξιοποιούν και άλλα δεδομένα, όπως περιβαλλοντικά. Τέλος, οι στρατηγικές διαχείρισης κυκλοφορίας θα αξιολογούνται στο περιβάλλον προσομοίωσης πριν την εφαρμογή τους.
 • Εγκατάσταση Συστήματος Διαχείρισης Στρατηγικών και Παρακολούθησης της Κυκλοφορίας με στόχο την αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας, τη βελτίωση των χρόνων διαδρομών σε επιλεγμένες διαδρομές και την ενημέρωση των μετακινούμενων.
 • Επέκταση των δυνατοτήτων των υφιστάμενων συστημάτων πληροφόρησης των μετακινούμενων μέσω καινοτόμων υπηρεσιών Συνεργατικών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών.

Ο στόλος απορριμματοφόρων

Η τρίτη πρόταση με προϋπολογισμό 370 χιλιάδες ευρώ αφορά στην ανανέωση του στόλου του Δήμου. Περιλαμβάνει:

 • Την προμήθεια τεσσάρων απορριμματοφόρων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που θα αξιοποιηθούν στην συλλογή σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων και θα αντικαταστήσουν παλιά οχήματα.
 • Τέσσερα ηλεκτροκίνητα οχήματα ανατρεπόμενου κάδου που θα αξιοποιηθούν στην συλλογή μικροαπορριμμάτων και στη συλλογή πόρτα- πόρτα από στενά σημεία και πεζοδρόμους.
 • Προμήθεια ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος για την συλλογή ογκωδών απορριμμάτων και ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών αποβλήτων.
 • Προμήθεια ενός ημιφορτηγού που θα μπορεί να φέρει πυροσβεστική αντλία και τέλος ενός φορτηγού οχήματος δέκα τόνων που θα αξιοποιηθεί στη συλλογή ογκωδών απορριμμάτων, αποβλήτων πρασίνου και αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού από κοινόχρηστους χώρους.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Έξυπνη ανάπτυξη”: Η νέα ψηφιακή εποχή μας λύνει τα χέρια
Επόμενο άρθροΚουραμπιές VS Μελομακάρονο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ