Αρχική Ανακύκλωση Φιλόδοξα έργα ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια και την ενέργεια

Φιλόδοξα έργα ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια και την ενέργεια

0
ενεργειακές κοινότητες
Διαφήμιση

Σειρά έργων με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα. Κυριαρχούν τα ενεργειακά, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ευρυζωνικότητα αλλά και οι πολεοδομικές παρεμβάσεις.

Φοιτητική στέγη

Η πρώτη ΣΔΙΤ αφορά την αγορά της φοιτητικής στέγης για την κατασκευή συγκροτημάτων 3.000 κλινών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο σχετικός διαγωνισμός, ύψους 180 εκατ. ευρώ, βγαίνει στον αέρα, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλες πανεπιστημιακές κοινότητες, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Δημοκρίτειο, που εμφανίζονται να μελετούν αντίστοιχα έργα.

Ίντερνετ

Με ανάλογες συμπράξεις θα προχωρήσει και η ανάπτυξη του ευρυζωνικού ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων σε «λευκές περιοχές» της χώρας, αξίας 780 εκατ. ευρώ (για το έργο έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από 10 υποψηφίους).

Απορρίμματα

Σκουπίδια

Για τα στερεά απόβλητα έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων του Δυτικού Τομέα της Μακεδονίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα, δυναμικότητας 300.000 τόνων ετησίως, με συνολικό προϋπολογισμό 118 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπεται να διαχειριστεί τα στερεά απόβλητα 10 δήμων, που αποτελούν το 64% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχη μονάδα δρομολογείται και για τον Ανατολικό Τομέα της Μακεδονίας, περίπου 130.000 τόνων, η οποία εκτός απροόπτου θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο. Με ΣΔΙΤ είχε εγκριθεί πριν από έναν χρόνο και η μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στη Ρόδο, χωρίς επί του παρόντος να έχει προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός, ύψους 44 εκατ. ευρώ.

Η Αττική

Για την Αττική αναμένεται ο σχεδιασμός της Περιφέρειας, η οποία δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, μολονότι είναι δρομολογημένη η λύση της επέκτασης του κυττάρου της Φυλής. Ωστόσο, σύμφωνα με το newmoney.gr, από τις επαφές αλλά και τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι θα πάμε τουλάχιστον σε δύο ΣΔΙΤ σε Φυλή και Σχιστό εντός του α’ εξαμήνου του 2020, ενώ στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η μικρότερη μονάδα στο Γραμματικό, η οποία θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο.

Οδοφωτισμός

Τρία μεγάλα έργα ΣΔΙΤ προγραμματίζονται και στον τομέα του οδοφωτισμού και της ενεργειακής εξοικονόμησης από τις Περιφέρειες Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Αθηναίων, συνολικού ύψους άνω των 47 εκατ. ευρώ. Έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το πρώτο έργο, αναμένεται εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για την Κεντρική Μακεδονία.

Πηγή: newmoney.gr

 

Διαφήμιση