Αρχική Ενέργεια ECOCITY & ECOS: Η υιοθέτηση προτύπων “κλειδί” για την κυκλική οικονομία

ECOCITY & ECOS: Η υιοθέτηση προτύπων “κλειδί” για την κυκλική οικονομία

0
kyklikh oikonomia 1 696x464
Διαφήμιση

Η υιοθέτηση Προτύπων που θα ενσωματώνουν περιβαλλοντικές απαιτήσεις είναι μονόδρομος για την επιτυχή μετάβαση στη Κυκλική Οικονομία. Αυτό ήταν μεταξύ άλλων ένα από τα κύρια συμπεράσματα της Ημερίδας-Ανοιχτής Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από το ECOCITY και τον ECOS, Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Οργανισμό Πολιτών για την Τυποποίηση, με την σύμπραξη της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την Επιχειρηματικότητα και τις Μεσαίες & Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και την υποστήριξη του ΕΛΟΤ. Η εκδήλωση διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι συμμετοχές

SONY DSC
SONY DSC

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ενεργά περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ανάπτυξη και την εφαρμογή των προτύπων, εκπροσωπώντας εξειδικευμένους και αρμόδιους κρατικούς φορείς, επιστημονικά ιδρύματα, μέσα ενημέρωσης, επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης.

Οι θέσεις

afieroma115 photo5 0

  • Η Κυκλική Οικονομία βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής του ΥΠΕΝ το οποίο συντονίζει την σχετική Διυπουργική Επιτροπή και την Μόνιμη Επιτροπή Παραγωγικών και Κοινωνικών Φορέων με αντικείμενο την  εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου με ανάπτυξη δράσεων εφαρμογής και σχηματισμό πλαισίου κινήτρων για χρηματόδοτηση.
  • Το πρόβλημα της έλλειψης ολοκληρωμένης προσέγγισης στον πολεοδομικό σχεδιασμό, τόσο στις αστικές περιοχές, όσο και στις μεταφορές, γεγονός που προκάλεσε οικονομικές ζημίες και αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία
  • Η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων στόχων του ΟΗΕ (SDGS) και ειδικότερα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης μέσω του οικολογικού σχεδιασμού, τόσο των προϊόντων, όσο και των πόλεων και των οικισμών, προκειμένου να ενθαρρύνει την πόλη και τους επιμέρους τομείς της κατοίκησης, της εργασίας, της κοινωνικοποίησης, της βιομηχανίας, των επενδύσεων, να λειτουργούν με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας.
  • Ο Οικολογικός Σχεδιασμός των πόλεων ενσωματώνει απόλυτα τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και αφορά στην Δημόσια Υγεία, την ανάπτυξη συνεργειών και την υιοθέτηση καινοτομιών με στόχο την προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και τον περιορισμό της σπατάλης των πόρων.
  • Η νομοθέτηση για την ισχύ των Προτύπων παραμένει ζητούμενο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όπως και η ενημέρωση, πληροφόρηση και διάχυση στην ανώτατη εκπαίδευση. Τα Εθνικά Πρότυπα και η αλληλοσυμπλήρωσή τους με τα Ευρωπαϊκά θα υποστηρίξουν την παραγωγή και την αγορά καθώς και τις δεσμεύσεις για την επίτευξη των στόχων 2050 σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή.
  • Η δημιουργία συνθηκών ευρείας αποδοχής και συμφωνίας, η άμβλυνση αντιφάσεων μεταξύ των διεθνών φορέων τυποποίησης και η ανάπτυξη πλατφόρμας τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων προκρίνεται όπως και η εδραίωση διαδικασιών συνεχούς διαβούλευσης.
  • Τα πρότυπα έχουν θετικό πρόσημο για την ασφαλή καθημερινότητα των πολιτών και της βιομηχανίας. Δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την ανάπτυξη τεχνολογιών Περιβάλλοντος και οφείλουν να αντανακλούν την πραγματική συμπεριφορά των προϊόντων και των καταναλωτών. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων και των των ΜΚΟ στην διαδικασία τυποποίησης από την φάση του σχεδιασμού προϊόντων και υπηρεσιών και στο περιεχόμενό τους μέσω της ανοιχτής διαβούλευσης
  • Οι τεχνικές προδιαγραφές για τις δημόσιες προμήθειες πρέπει να αξιοποιούν διεθνή και εθνικά πρότυπα τα οποία θα αξιοποιούνται και ως εργαλέιο υποστήριξης πολιτικών για την ποιότητα και το περιβάλλον πάντα με σεβασμό σε ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας που καλύπτει τα πρότυπα.
  • Ο ΕΛΟΤ έχει αναπτύξει πρότυπα με δείκτες επίδοσης των έξυπνων βιώσιμων πόλεων περιλαμβάνοντας πρότυπο για την φιλικότητα προς την αναπηρία, την κινητικότητα κα.
  • Είναι αποδεκτή η λογική συντήρησης και επανάχρησης προτύπων όπως η εφαρμογή τους στην νέα πολιτική κατασκευών στην ΕΕ και τον κανονισμό για τα δομικά προϊόντα.
  • Τα πρότυπα εφαρμόζονται και απαιτούνται στις υποδομές και στη διαδικασία Διαχείρισης των Αστικών Αποβλήτων. Ο νέος νόμος για την ανακύκλωση περιλαμβάνει Ενεργειακές κοινότητες, πράσινες δημόσιες συμβάσεις και δράσεις που είναι συναφείς με τα πρότυπα.
  • Η εμπλοκή των πολιτών είναι απαραίτητος κρίκος διαμόρφωσης και ενημέρωσης για τα πρότυπα και την κυκλική Οικονομία.

Τα θέματα

Συζητήθηκαν θέματα νομοθεσίας, αξιοποίησης των προτύπων για την ορθή Τεχνική Εναρμόνιση Κανόνων και Κανονισμών με το Ενωσιακό Δίκαιο, καθώς και οι βέλτιστες πρακτικές σχετικά με πρότυπα που αφορούν την Κυκλική Οικονομία, την Κλιματική Αλλαγή, τις Έξυπνες Πόλεις και τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων (ecodesign).

Διαφήμιση