Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Την καύση απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας εξετάζει η ΔΕΗ

Την καύση απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας εξετάζει η ΔΕΗ

0
f021cce6255076e2ba0ab650cc280ea1
Διαφήμιση

Στην παραγωγή ενέργειας από καύση απορριμμάτων με τεχνολογίες που εξασφαλίζουν σχεδόν μηδενικούς ρύπους, προσανατολίζεται η ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας χώρους των λιγνιτικών σταθμών που πρόκειται να κλείσουν.

Σύμφωνα με το energypress.gr, η επιχείρηση έχει δεχθεί προτάσεις από κινεζικές εταιρείες, και εξετάζει όχι μόνο το κόστος αλλά και την περιβαλλοντική ασφάλεια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επένδυση σε καύση απορριμμάτων για παραγωγή ηλεκτρισμού, είναι ένα από τα πολλά projects που εξετάζει η διοίκηση της ΔΕΗ: φωτοβολταϊκά, αιολικά, και βιομάζα, έως και μετατροπή της “Πτολεμαΐδας 5” σε εργοστάσιο που να καίει άλλο καύσιμο, αλλά και ιδέες για μονάδα φυσικού αερίου, αν και το τελευταίο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες.

Το Δανέζικο παράδειγμα

arccdonmme5

Μοντέλο για τον σχεδιασμό είναι η Δανία, και συγκεκριμένα το παράδειγμα του Copenhill, του πιο σύγχρονου ίσως εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στον κόσμο (Waste-to-energy), που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Κοπεγχάγη.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση που εξωτερικά συνιστά ένα τεχνητό βουνό με βλάστηση, πίστα για σκι, πεδίο αναρρίχησης, χώρους αναψυχής, λειτουργεί ως τοπόσημο και τουριστικός προορισμός στην Κοπεγχάγη.

Το κυριότερο όμως είναι ότι διαχειρίζεται τα απορρίμματα περίπου 550.000 κατοίκων και 45.000 επιχειρήσεων, και παράγει ρεύμα και θέρμανση για 150.000 νοικοκυριά (γύρω στους 400.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως καταλήγουν σε καύση).

Στους χώρους των λιγνιτικών σταθμών

ski 1280x720

Το ζήτημα της καύσης των απορριμμάτων δεν είναι καινούργιο για την ΔΕΗ. Τον Οκτώβριο του 2018 από το βήμα του Economist ο τότε Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Ι. Κοπανάκης, και νυν Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, είχε αναφερθεί στην παραγωγή ενέργειας με καύση στερεών αποβλήτων, προτείνοντας την εγκατάσταση μονάδων στους χώρους των λιγνιτικών σταθμών που πρόκειται να κλείσουν. Είχε τονίσει δε την ανάγκη συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών, καθώς και το τίμημα της παραγόμενης ενέργειας, το οποίο θα κρίνει και τη βιωσιμότητά τους.

 

Διαφήμιση