Αρχική Περιβάλλον Η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά την υγεία των παιδιών

Η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά την υγεία των παιδιών

0
5ce8042b240000af147f28e5
Διαφήμιση

Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών που γεννιούνται σήμερα αναμένεται να έχει η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet λίγες μόλις εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή της παγκόσμιας συνόδου για το κλίμα (COP25).

Η έκθεση δημοσιεύεται σε ετήσια βάση και πραγματοποιείται σε συνεργασία με 35 θεσμούς, μεταξύ των οποίων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Παγκόσμια Τράπεζα και διάφορα πανεπιστήμια. Φέτος οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην υγεία των παιδιών.

Πιο ευάλωτα τα παιδιά

4d324b175b3592d13b29ceaee2463a36 L

«Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους υγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Το σώμα τους και το ανοσοποιητικό τους σύστημα βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης, κάτι που τα καθιστά πιο ευάλωτα σε ασθένειες και ρύπους», υποστηρίζει ο Δρ. Ουάτς του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία του πανεπιστημίου του Λονδίνου. Οι επιπτώσεις στην υγεία «παραμένουν ως την ενηλικίωση» και «διαρκούν για όλη τη ζωή τους», υπογράμμισε, ζητώντας να αναληφθεί «άμεση δράση από όλες τις χώρες προκειμένου να μειωθεί η εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Τοξικός αέρας

Ανάμεσα στα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση: «Σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας του και μέχρι την ενηλικίωσή του, ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα εισπνέει πιο τοξικό αέρα, εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων, ο οποίος θα επιδεινώνεται από την άνοδο της θερμοκρασίας», προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης. Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν: Μείωση της πνευμονικής λειτουργίας, επιδείνωση του άσθματος και αυξημένος κίνδυνος καρδιακής κρίσης και εγκεφαλικών.

«Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, με αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα ζήσει σε έναν κόσμο πιο θερμό κατά 4 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο τα επόμενα 71 χρόνια, κάτι που θα απειλήσει την υγεία του σε όλα τα στάδια της ζωής του», τονίζουν.

Βακτήρια και κουνούπια

Μια ακόμη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής: η αύξηση των επιδημιών μολυσματικών ασθενειών, στις οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα τα παιδιά. Αιτία: το πέρασμα σε ένα πιο θερμό κλίμα με περισσότερες βροχές. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων που ευθύνονται για διαρροϊκές ασθένειες ή της χολέρας, καθώς και στην εξάπλωση των κουνουπιών που μεταφέρουν μολύνσεις.

Υποσιτισμός και ακραία φαινόμενα

Οι ερευνητές ανησυχούν επίσης για τα φαινόμενα υποσιτισμού που ενδέχεται να προκληθούν εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των σοδειών και άρα σε άνοδο των τιμών των προϊόντων διατροφής.

Τέλος, τονίζουν ότι ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα είναι ολοένα και πιο εκτεθειμένο σε ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα: καύσωνες, ξηρασία, πλημμύρες ή δασικές πυρκαγιές.

Οι συντάκτες της έρευνας εκτιμούν ότι είναι κρίσιμης σημασίας «να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου», όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού και ζητούν να συζητηθούν στην COP25, που πραγματοποιείται στις αρχές Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση