Αρχική Επιστήμη Ο εθισμός στις ηλεκτρονικές αγορές να αναγνωριστεί ως ψυχική διαταραχή

Ο εθισμός στις ηλεκτρονικές αγορές να αναγνωριστεί ως ψυχική διαταραχή

0
ilektronikes agores
Διαφήμιση

Σύμφωνα με νέα ψυχολογική μελέτη, ο εθισμός στις ηλεκτρονικές αγορές θα πρέπει ενδεχομένως να αναγνωριστεί ως ψυχική διαταραχή, καθώς πάρα πολλοί είναι αυτοί που παρουσιάζουν ανησυχητικά σημάδια εμμονικής συμπεριφοράς.

Από την έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Comprehensive Psychiatry”, προκύπτει ότι το ένα τρίτο των ατόμων που μελετήθηκαν ανέφερε συμπτώματα εξάρτησης στις διαδικτυακές αγορές.

Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημα ταξινομημένη ξεχωριστή διαταραχή για την εμμονική κατανάλωση στο διαδίκτυο, ωστόσο στην 11η αναθεώρηση της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νόσων και Σχετικών Προβλημάτων Υγείας (ICD) θεωρήθηκε ως μια ιδιαίτερη μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Η κατάσταση αυτή προσδιορίζεται από υπερβολική ενασχόληση με την επιθυμία ή την κατανάλωση διαδικτυακών προϊόντων, όπως και την ακαταμάχητη παρόρμηση για απόκτηση καταναλωτικών αγαθών. Αυτοί που πάσχουν, αγοράζουν πιο πολλά αγαθά από αυτά τα οποία μπορούν, χρειάζονται ή καταναλώνουν για ευχαρίστηση, για να ανακουφιστούν από τα αρνητικά συναισθήματα.

Πρέπει να αναγνωριστεί το πρόβλημα

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ευκολία με την οποία οι άνθρωποι μπορούν πλέον να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους μέσω του διαδικτύου επιδεινώνει αυτά τα προβλήματα και προκαλεί εθισμό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτοί που κατατάχθηκαν υψηλότερα στην κλίμακα εξάρτησης από τις online αγορές παρουσίασαν μεγαλύτερο άγχος και συχνά συμπτώματα κατάθλιψης.

«Είναι πραγματικά η στιγμή να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα αυτό ως ξεχωριστή ψυχική διαταραχή και να επεκτείνουμε τη γνώση μας για την εξάρτηση αυτή» είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άστριντ Μιούλερ του τμήματος Ψυχοσωματικής Ιατρικής και Ψυχοθεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου, στην Γερμανία.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 122 άτομα. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το διαδίκτυο προσφέρει πρόσβαση σε τεράστιο αριθμό online καταστημάτων καθιστώντας το ευκολότερο να δώσει κανείς άμεσα επιβράβευση στον εαυτό του και να εξαρτηθεί. Οι ηλεκτρονικές αγορές δημιουργούν μια θύελλα διαθεσιμότητας, ανωνυμίας, προσβασιμότητας και προσιτών τιμών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εξάρτησης.

Μακροπρόθεσμα τέτοιου τύπου εξαρτήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε οικογενειακά προβλήματα, χρέη, ακόμη και εγκληματικές πράξεις για την αποπληρωμή τους. Ο Μιούλερ ευελπιστεί ότι τα ευρήματα αυτά θα αναδείξουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας για την νέα αυτή εξαρτητική συμπεριφορά.

Διαφήμιση