Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ιστορική απόφαση της ΕΤΕπ: Όχι στις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα

Ιστορική απόφαση της ΕΤΕπ: Όχι στις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα

0
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ
Διαφήμιση

Την απόφασή της να σταματήσει από το 2022 τη χρηματοδότηση έργων που αφορούν τα ορυκτά καύσιμα -συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου- ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), συμμετέχοντας στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η πρωτοβουλία χαιρετίστηκε ως «ιστορική» από φορείς και οργανώσεις. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγερ, μίλησε για «γιγαντιαίο άλμα», ενώ δεσμεύτηκε: «Θα σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε τα ορυκτά καύσιμα και θα θέσουμε σε εφαρμογή την πιο φιλόδοξη στρατηγική φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων μεταξύ όλων των δημόσιων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στον κόσμο».

Προοδευτική μετάβαση

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ

Οι διαβουλεύσεις για την αναστολή των επενδύσεων σε έργα που αφορούν τα ορυκτά καύσιμα ήταν «μακρές», επισήμανε ο αντιπρόεδρος του θεσμού, Άντριου ΜακΝτάουελ. Αντίστοιχα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε τη νέα πολιτική της ΕΤΕπ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την «μεταβατική ρύθμιση» που προβλέπει «προοδευτική εγκατάλειψη των έργων που συνδέονται με το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων έργων διασύνδεσης [σ.σ. δικτύων αγωγών] και αποθήκευσης αερίου, των λεγόμενων έργων κοινού ενδιαφέροντος».

Φιλοπεριβαλλοντικές επενδύσεις

Πέραν της ανακοίνωσης για τα ορυκτά καύσιμα, η ΕΤΕπ τόνισε πως ευελπιστεί να «αποδεσμεύσει» έως και 1 τρισεκατομμύριο ευρώ που θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα και για τη βιώσιμη ανάπτυξη την προσεχή δεκαετία. Σύμφωνα με τον ΜακΝτάουελ, το ένα στα δύο ευρώ που θα επενδύει η ΕΤΕπ από το 2025 και μετά θα πηγαίνει σε έργα φιλικά προς το περιβάλλον.

Διαφήμιση