Αρχική Επιλεγμένα Η ηλεκτροκίνηση “κλειδί” για τη βιώσιμη κινητικότητα

Η ηλεκτροκίνηση “κλειδί” για τη βιώσιμη κινητικότητα

0
Ηλεκτροκίνηση
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

Κλειδί για τη βιώσιμη κινητικότητα στις πόλεις, είναι η ηλεκτροκίνηση. Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης κατά το 1ο Διεθνές Εκθεσιακό Συνέδριο για την Ηλεκτροκίνηση.

Ο γ.γ. τόνισε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει θέσει ως βασικό του στόχο την προώθηση των Παγκόσμιων Στόχων της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης εστιάζονας στη σημασία της Βιώσιμης Κινητικότητας.Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΥΠΕΝ έχει ενσωματώσει την ηλεκτροκίνηση στους 9 άξονες της περιβαλλοντικής του  πολιτικής, εκπονώντας Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης.

10% ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως το 2030

ηλεκτροκίνησης

«Στόχος μας –όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός κ. Χατζηδάκης- είναι να φτάσουμε από το <1% διείσδυσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά επιβατικών αυτοκινήτων σήμερα, στο >10% περίπου μέχρι το 2030» είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Υπογράμμισε επίσης ότι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που εκπονούνται με τη χρηματοδότηση του ΥΠΕΝ σε 180 πόλεις της Ελλάδας, έχουν την ηλεκτροκίνηση ως βασικό πυλώνα.

«Μέσα από αυτό το σύνολο προσπαθειών και ενεργειών, θέλουμε να προωθήσουμε τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής και παράλληλα να καταρρίψουμε τις πεποιθήσεις που θέλουν τα ηλεκτρικά οχήματα να έχουν αυξημένο κόστος», πρόσθεσε.

Τα μέτρα

  • Προώθηση των ηλεκτροκίνητων συστημάτων κοινοχρήστων ποδηλάτων αλλά και των ιδιωτικών ηλεκτρικών ποδηλάτων.
  • Προώθηση ηλεκτρικών κοινόχρηστων συστημάτων μικροκινητικότητας.
  • Ανάπτυξη δικτύου φόρτισης Ηλεκτροκίνησης σε κομβικά σημεία των πόλεων και κατά μήκος των συνδετήριων αξόνων αν πρόκειται για μητροπολιτικές περιοχές.
  • Προώθηση συστημάτων διαμοιρασμού του στόλου αυτοκινήτων κατά κανόνα με Ηλεκτροκίνηση.
  • Υποστήριξη κατάλληλων συστημάτων park & ride.
  • Αναβάθμιση του στόλου της δημόσιας συγκοινωνίας.
  • Δημιουργία ζωνών χαμηλών εκπομπών ρύπων κ.α.
  • Στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό η ηλεκτροκίνηση και το απόθεμα ενέργειας στον χώρο, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη για την χωροθέτηση υποδομών.
Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here