Αρχική Επιλεγμένα Κέντρο Αριστείας για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανοίγει ο δρόμος για το “brain...

Κέντρο Αριστείας για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανοίγει ο δρόμος για το “brain gain”

0
Artificial Intelligen robot ai
Διαφήμιση

Ο ρόλος του Κέντρου Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς αυτό μπορεί να μετατρέψει το brain drain σε brain gain, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, και των υφυπουργών Ανάπτυξης και Παιδείας, Χρίστου Δήμα και Βασίλη Διγαλάκη, στην εναρκτήρια εκδήλωση του Κέντρου, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Κέντρο λειτουργεί ήδη από τον Αύγουστο στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» σε συνεργασία με την εταιρεία EY (Ernst & Young).

Επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη

texnologia9

«Όλοι γύρω μας μιλάνε για την λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και κεντρικό κομμάτι αυτής της έννοιας αποτελούν οι τεχνολογίες που έχουν σχέση με τεχνητή νοημοσύνη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πιερρακάκης. «Όπως έχω αναφέρει, στην Ελλάδα δεν έχουμε λύσει βασικές εκκρεμότητες με το παρελθόν, την τρίτη βιομηχανική επανάσταση, την ψηφιοποίηση. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα σε πολλές κατευθύνσεις, να αθροίσουμε τις δυνατότητες να μπορούμε να εξορύξουμε γνώση από μεγάλες βάσεις δεδομένων που είναι ουσιαστικά και αναγκαία συνθήκη για τις τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι βέβαιο, ότι τόσο ρυθμιστικά, όσο και σε επίπεδο έργου πληροφορικής, θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης, οι πολίτες να διαπιστώσουν τις αλλαγές στην ζωή τους σε δύο μήνες, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των ταυτοτήτων, είπε ότι θα υπάρξει καινούργιος τρόπος ταυτοποίησης στοιχείων που θα έρθει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επαναπατρισμός επιστημόνων

99C8718F 798A D5C8 2C2A 5091E0D084E8

Για την επιστροφή εξαιρετικών επιστημόνων στην Ελλάδα έκανε λόγο ο κ. Δήμας. «Μέσω αυτής της συνεργασίας θα μπορέσουμε να επαναπροσελκύσουμε Έλληνες επιστήμονες που αναγκάστηκαν τα χρόνια της κρίσης να φύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν τα όνειρά τους στην χώρα μας. Είναι άσχημο να σπουδάζουμε στην Ελλάδα να δημιουργούμε εξαίρετους επιστήμονες και να μην έχουμε την δυνατότητα να τους αξιοποιήσουμε κατάλληλα. Ήδη αυτή η συμφωνία οδηγεί στον επαναπατρισμό των επιστημόνων». Ο κ. Δήμας πρόσθεσε ότι το brain gain είναι μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όχι μόνο να επενδύσουμε οικονομικά στο κομμάτι της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά να δούμε πώς μπορούμε να προσελκύσουμε και μεγάλες εταιρείες, ώστε να αρχίσουν να φέρνουν τα κέντρα έρευνας κι ανάπτυξης στην χώρα, δίνοντας φορολογικά, εργασιακά κίνητρα, ώστε να επαναπατρίζουμε περισσότερους επιστήμονες. Αν δεν μπορέσουμε να επαναπατρίζουμε έναν ικανό αριθμό επιστημόνων και να βάλουμε ένα φρένο στην αναγκαστική φυγή στο εξωτερικό, τότε δεν θα έχουμε καταφέρει τον στόχο μας ως χώρα».

Ανάγκη εξοικείωσης

robots

Ο κ. Διγαλάκης συμπλήρωσε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι το αύριο, είναι το σήμερα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης είναι σημερινές και μπορούν να βοηθήσουν και τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να μπει στην αυριανή εποχή. Εμείς ως υπουργείο Παιδείας πρέπει να φροντίσουμε ώστε η κοινωνία μας να είναι έτοιμη. Αυτό πρέπει να γίνει με μια συνολική προσέγγιση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια μέχρι την ανώτατη και την δια βίου εκπαίδευση, έτσι ώστε οι πολίτες μας να εξοικειωθούν και να μπορούν να καταλάβουν τι είναι τεχνητή νοημοσύνη αλλά και να την χρησιμοποιήσουν».

Οκτώ Έλληνες ερευνητές

“Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια συνεργασία ανάμεσα σε μια εταιρεία και ένα ερευνητικό κέντρο. Στόχος ας είναι να φτιαχτεί μια ερευνητική ομάδα στο θέμα της αυτοματοποιημένης επεξεργασίας εγγράφων χρησιμοποιώντας τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης. Όσον αφορά μάλιστα το θέμα του brain gain, ήδη έχουμε προσλάβει Έλληνες ερευνητές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και επιστρέφουν στην Ελλάδα», επισήμανε ο Βαγγέλης Καρκαλέτσης, διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφοριών και Τηλεπικοινωνιών του Δημόκριτου.

Το Κέντρο Αριστείας

dimokritos

Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος έχει προχωρήσει σε μία πρωτοποριακή συνεργασία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, στο πεδίο της ευφυούς ανάλυσης εγγράφων με την Ernst & Young.

Στο νέο Κέντρο Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με έδρα το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην Αγία Παρασκευή Αττικής, θα συγκροτηθεί για πρώτη φορά ερευνητική ομάδα, τόσο από υπάρχοντες ερευνητές του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL) του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, όσο και από νέους. Η ομάδα θα αναπτυχθεί άμεσα (περίπου 20 άτομα τον πρώτο χρόνο), με την προσέλκυση ταλαντούχων ερευνητών απ’ όλο τον κόσμο.

Η επένδυση, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για έρευνα Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευφυή ανάλυση εγγράφων σε παγκόσμιο επίπεδο και θα έχει ως μακροχρόνιο στόχο να φέρει σε επαφή ερευνητές, επιστήμονες και επαγγελματίες της τεχνητής νοημοσύνης, με επιχειρηματικούς εμπειρογνώμονες από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών τομέων, με στόχο την αξιοποίηση αναδυόμενων τεχνολογιών για την εκθετική επιτάχυνση της καινοτομίας.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here