Αρχική Επιλεγμένα Ιταλία: Κλιματική Αλλαγή και Βιωσιμότητα θα διδάσκονται στα σχολεία

Ιταλία: Κλιματική Αλλαγή και Βιωσιμότητα θα διδάσκονται στα σχολεία

0
italia

Η κλιματική αλλαγή και η βιωσιμότητα θα διδάσκονται στα δημόσια σχολεία κάθε βαθμίδας, όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Παιδείας της Ιταλίας, Λορέντσο Φιοραμόντι

Όπως τόνισε, θα φέρει την Ιταλία στην ηγέτιδα θέση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Ο Λορέντσο Φιοραμόντι είναι μέλος του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που έχει θέσει στον πυρήνα της ταυτότητάς του την οικολογία. Επανειλημμένως έχει βρεθεί στο στόχαστρο των συντηρητικών εξαιτίας της υποστήριξής του στη φορολόγηση της ζάχαρης και των πλαστικών, αλλά και για την ενθάρρυνση των μαθητών να συμμετέχουν στις κλιματικές διαμαρτυρίες, αντί να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, τον Σεπτέμβριο.

Ο Φιοραμόντι εξήγησε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2020 οι δάσκαλοι κάθε βαθμίδας θα διδάσκουν μαθήματα για την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι «πλέον μπορούμε να ξεχάσουμε την απομνημόνευση τοπωνυμίων από το μάθημα της Γεωγραφίας, καθώς σύντομα θα διδάσκονται οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας σε διάφορες τοποθεσίες του πλανήτη». Επίσης, ο Ιταλός αξιωματούχος προσέθεσε ότι μια διεθνής ομάδα ειδικών θα αξιολογήσει το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας και από τον Ιανουάριο της ερχόμενης χρονιάς θα ξεκινήσει η εκπαίδευση του διδακτικού προσωπικού.

Για τα παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, το ιταλικό υπουργείο «σκέφτεται να εφαρμόσει το μοντέλο του παραμυθιού». Τα μεγαλύτερα παιδιά θα εκτίθενται σε πιο τεχνικές πληροφορίες, ενώ οι μαθητές Γυμνασίου θα μελετούν ενδελεχώς το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030.

Πολλοί περιβαλλοντικοί ακτιβιστές διατύπωσαν αμφιβολίες για τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας. Eνδεικτικά, ο Τσίκο Τέστα, πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Assombiente, κάλεσε τους αξιωματούχους να καταστήσουν βέβαιο ότι τα παιδιά θα ακούσουν όλες τις απόψεις, ακόμη και των αρνητών της κλιματικής αλλαγής, που ισχυρίζονται ότι αυτή δεν είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. «Είναι καλό να μάθουν τα παιδιά τι λέει ο κόσμος. Ο ΟΗΕ δεν είναι ευαγγέλιο», τόνισε ο ακτιβιστής.

Στον αντίποδα ο αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης οικολογικής οργάνωσης της Ιταλίας (Legambiente), Εντουάρντο Τσανκίνι, επεσήμανε: «Είναι πολύ σημαντική η διδασκαλία της βιώσιμης ανάπτυξης στα παιδιά. Η επιστήμη, μας δείχνει ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι κρίσιμη. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε την επόμενη γενιά».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here