Αρχική Περιβάλλον Επιστήμονες ανακάλυψαν μικροπλαστικά και στην Αρκτική – Πως μεταφέρθηκαν εκεί;

Επιστήμονες ανακάλυψαν μικροπλαστικά και στην Αρκτική – Πως μεταφέρθηκαν εκεί;

0
Πολική αρκούδα
Polar Bear (Sow And Cub), Arctic National Wildlife Refuge, Alaska
Διαφήμιση

Τα μικροπλαστικά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα και μεταφέρονται σε τεράστιες αποστάσεις σε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ερευνητές από τη Γερμανία και την Ελβετία δήλωσαν σε μελέτη που δημοσίευσαν πρόσφατα πως βρήκαν στοιχεία ότι “υψηλές συγκεντρώσεις” μικροπλαστικών πέφτουν από τον ουρανό με το χιόνι στην Αρκτική και στις Βαυαρικές και Ελβετικές Άλπεις.

“Είναι προφανές ότι η πλειονότητα των μικροπλαστικών στο χιόνι προέρχεται από τον αέρα”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Melanie Bergmann.

Το εύρημα ότι τα μικροσκοπικά πλαστικά εισέρχονται στον αέρα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν ο άνθρωπος και η άγρια ζωή εισπνέουν τα σωματίδια.

Τι είναι τα μικροπλαστικά;

Μικροπλαστικά
Ως μικροπλαστικά ορίζονται τα σωματίδια πλαστικού μεγέθους μικρότερου από 5 mm. Περίπου 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων έχουν εισέλθει σε ποτάμια και ωκεανούς παγκοσμίως, όπου στη συνέχεια διασπώνται σε μικρότερα και μικρότερα κομμάτια από τα κύματα και την ακτινοβολία UV.

Τα μικροπλαστικά μπορούν να βρεθούν στο θαλασσινό νερό, στα θαλάσσια ιζήματα και στους οργανισμούς που το χωνεύουν.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές;

Αρκτική

Οι ερευνητές βρήκαν 14.400 σωματίδια ανά λίτρο στην Αρκτική. Η υψηλότερη συγκέντρωση – 154.000 σωματίδια ανά λίτρο – βρέθηκε κοντά σε αγροτικό δρόμο στη Βαυαρία.

Ο τύπος πλαστικού διέφερε ανάλογα με τη θέση του δείγματος. Το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού αποτελείται από βερνίκι, καουτσούκ, πολυαιθυλένιο και πολυαμίδιο.

Πώς καταφέρνει το πλαστικό να φτάσει σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές;

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μικροπλαστικά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα και μεταφέρονται από τους ανέμους.

Αυτή η υπόθεση βασίζεται σε άλλες μελέτες που έδειξαν ότι οι κόκκοι γύρης – οι οποίοι είναι περίπου το μέγεθος ορισμένων πλαστικών σωματιδίων – μεταφέρονται από τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη στην Αρκτική. Παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει ότι η σκόνη από την έρημο της Σαχάρας μπορεί να ταξιδέψει πάνω από 3.500 χιλιόμετρα (1.550 μίλια) μέσω της ατμόσφαιρας.

Πώς διεξήχθη η μελέτη;

Αρκτική

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει μικροπλαστικά στον ουρανό των γαλλικών Πυρηναίων, την Τεχεράνη και κοντά σε αστικά κέντρα στη Γαλλία και την Κίνα.

Ωστόσο, με τη νέα μελέτη έγινε σαφές ότι η συγκέντρωση μικροπλαστικών είναι πολύ υψηλότερη από ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μελέτες που μέτραγαν τα μικροπλαστικά με το χέρι κάτω από το μικροσκόπιο, στη νέα χρησιμοποιήθηκε ένα υπέρυθρο μικροσκόπιο το οποίο επέτρεψε στους ερευνητές να αναγνωρίσουν τον τύπο του πλαστικού και να ανιχνεύσουν σωματίδια μεγέθους 11 μικρομέτρων. Σε αυτή την αλλαγή μπορεί να οφείλεται η υψηλότερη συγκέντρωση σωματιδίων που ανακαλύφθηκε.

Η μελέτη διεξήχθη στο νησί Heligoland της Βόρειας Θάλασσας καθώς και στην Αρκτική, τη Βόρεια Γερμανία και τις Βαυαρικές και Ελβετικές Άλπεις.

Με πληροφορίες από dw.com

Διαφήμιση