Αρχική Διάστημα Εντοπίστηκε ο πρώτος γαλαξίας με τρεις μαύρες τρύπες

Εντοπίστηκε ο πρώτος γαλαξίας με τρεις μαύρες τρύπες

0
Artist's concept of double black hole
Απεικόνιση καλλιτέχνη μιας διπλής μαύρης τρύπας.
Διαφήμιση

Κάθε γαλαξίας έχει στο κέντρο του μία μαύρη τρύπα. Αν και μέχρι σήμερα δεν είχαν εντοπιστεί γαλαξίες με πάνω από δύο μαύρες τρύπες, τώρα μία διεθνής ομάδα αστρονόμων εντόπισε τον πρώτο γαλαξία με τρεις μαύρες τρύπες στο κέντρο του.

Ο λόγος για τον γαλαξία NGC 6240, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Έως τώρα οι επιστήμονες νόμιζαν ότι αυτός έχει δύο κεντρικές μαύρες τρύπες, αλλά τελικά βρήκαν και μία τρίτη.

Η ανακάλυψη των τριών μαύρων τρυπών

Μαύρη τρύπα Messier 87
Η πρώτη πραγματική φωτογραφίας μιας μαύρης τρύπας. Η συγκεκριμένη βρίσκεται στον γαλαξία Messier 87.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βόλφραμ Κολάτσνι του γερμανικού Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν, που μελέτησαν τον γαλαξία με το τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή και έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics», υπολόγισαν ότι κάθε μία από τις τρεις κεντρικές μαύρες τρύπες έχει μάζα πάνω από 90 εκατομμύρια ήλιους.

Οι τρεις μαύρες τρύπες βρίσκονται σε μια περιοχή του διαστήματος διαμέτρου μικρότερης των 3.000 ετών φωτός. Γαλαξίες με πάνω από μία κεντρική μαύρη τρύπα προέρχονται από τη συγχώνευση παλαιότερων μικρότερων γαλαξιών που είχαν τη δική τους κεντρική μαύρη τρύπα, μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Έως τώρα τέτοια συγκέντρωση τριών τεράστιων μαύρων οπών δεν είχε ποτέ ανακαλυφθεί στο σύμπαν. Αποτελεί ένδειξη για μια διαδικασία ταυτόχρονης συγχώνευσης τριών γαλαξιών μαζί με τις κεντρικές μαύρες τρύπες τους», δήλωσε ο Κολάτσνι.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπιστήμονες ανακάλυψαν μικροπλαστικά και στην Αρκτική – Πως μεταφέρθηκαν εκεί;
Επόμενο άρθροΕυρωπαϊκό ψήφισμα για κλιματικά ουδέτερη ΕΕ μέχρι το 2050