Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Έξυπνες πόλεις: Ανάγκη για επενδύσεις στις υποδομές και στα ενεργειακά δίκτυα

Έξυπνες πόλεις: Ανάγκη για επενδύσεις στις υποδομές και στα ενεργειακά δίκτυα

0
smac
Διαφήμιση

Απέχουμε πολύ από το μέλλον, ένα μέλλον που -σε παγκόσμια κλίμακα- οφείλει να είναι “έξυπνο” ως απάντηση στις νέες προκλήσεις, υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου κατά το 24ο Εθνικό Συνέδριο ΙΕΝΕ «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2019″.

Έως το 2050 περισσότερα από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να ζουν στις πόλεις, είπε, επισημαίνοντας ότι “κάθε μήνα δημιουργείται ένα… καινούργιο Λονδίνο, καθώς 10.000 άνθρωποι μετακομίζουν στις πόλεις κάθε 60 λεπτά!”

Πίεση στις υποδομές

Η πίεση στις υποδομές είναι τεράστια, δεδομένου ότι οι πόλεις δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν σε τόσο ραγδαίους ρυθμούς μεγέθυνσης. Συνεπώς, η εξεύρεση τρόπων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πόλεων για τους κατοίκους έχει καταστεί προτεραιότητα. “Η όλη ιδέα του “έξυπνου” περνάει από μία διευρυμένη ψηφιακή τεχνολογία, η οποία για να δουλέψει οφείλει να έχει στον κέντρο της τον πολίτη, άρα τη μοναδικότητα του προφίλ κάθε πόλης” τόνισε η κ. Σδούκου.

Η έξυπνη πόλη

phone 1458565 1920

Για να γίνει μια πόλη «έξυπνη», εξήγησε η κ. Σδούκου, χρειάζονται επενδύσεις στα κύρια δίκτυα, όπως στα δίκτυα μεταφορών, ύδρευσης και αποχέτευσης, απορριμμάτων, φωτισμού και ενέργειας/θέρμανση κτιρίων και άλλων τομέων όπως της ασφάλειας και της πρόληψης, των τουριστικών υπηρεσιών, της ενημέρωσης και πληροφόρησης κλπ.

Εφαρμογή στρατηγικής

Ο αριθμός των πόλεων με σαφή στρατηγική smart city έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια (από 87 σε 153). Ωστόσο, το 90% των πόλεων συνολικά εξακολουθεί να μην διαθέτει ολοκληρωμένη στρατηγική smart city. “Η στρατηγική όμως είναι μόνο το πρώτο βήμα – είναι η εφαρμογή που μετράει πραγματικά” τόνισε η κ. Σδούκου.

Στον κόσμο

Το Λονδίνο, παρέχει σε πολίτες και επισκέπτες μια σειρά από καθημερινές ψηφιακές ευκολίες, όπως παγκάκια με δημόσιο wi-fi, αισθητήρες μέτρησης της ποιότητας του αέρα, άφθονα σημεία φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας, ο δήμος συνεργάζεται με την Microsoft με στόχο την κατασκευή Έξυπνων Σπιτιών για ηλικιωμένους. Οι πληροφορίες που θα συλλέγονται θα δείχνουν εάν έχει συμβεί κάποιο ατύχημα μέσα στο σπίτι, εάν έχει ξεχαστεί το μάτι της κουζίνας αναμμένο κ.ά. Τα δεδομένα αυτά θα ‘εγκαταλείπουν’ το σπίτι μόνον εάν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης ή οι συγγενείς

Σύνδεση με ενέργεια

Η έννοια του «έξυπνου» συνδέεται με την ενέργεια πρόσθεσε η κ. Σδούκου. “Πρώτα από όλα, στην μεγάλη εικόνα, πιστεύω πως η αγορά ενέργειας σήμερα διανύει την πιο κρίσιμη ιστορικά, μεταβατική της περίοδο. Κινητήρια δύναμη αυτής της μετάβασης είναι οι υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με κύριο στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης». Επομένως, όλοι μας, καλούμαστε αυτή τη στιγμή  να θέσουμε όλες τις βάσεις για να μπορέσει και η χώρα μας να αναπτύξει φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακές υποδομές”.

Τα έξυπνα δίκτυα

Ο ρόλος των δικτύων στο νέο αυτό τοπίο είναι πλέον πρωταγωνιστικός. Οι Διαχειριστές των Δικτύων Διανομής είναι οι βασικοί συντελεστές για τη μετάβαση στα εξελιγμένα συστήματα του μέλλοντος, στη δημιουργία έξυπνων υποδομών, έξυπνων πόλεων και νησιών.

Παραγωγή από ΑΠΕ

Οι τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής την εποχή που διανύουμε, παρέχουν τεράστιες δυνατότητες για τον αποδοτικό σχεδιασμό των δικτύων, έτσι ώστε αυτά να καταστούν «έξυπνα» και να μπορέσουν να ενσωματώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αυξημένη παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση των δικτύων σε ολόκληρο τον κόσμο είναι η διεσπαρμένη παραγωγή από ΑΠΕ,  η οποία διοχετεύεται με ταχύτατους ρυθμούς στα σπίτια, στα γραφεία, στις βιοτεχνίες, στις γεωργικές εκτάσεις ακόμη και στα αυτοκίνητά μας.

Η πολυπλοκότητα διαχείρισης ενός τόσου μεγάλου πλήθους διεσπαρμένων ενεργειακών πόρων είναι ακριβώς αυτή που επιβάλλει την άμεση αναβάθμιση των δικτύων με τη χρήση όλων των καινοτόμων τεχνολογιών.

Προσαρμογή

“Θα πρέπει να σχεδιάσουμε και στα δικά μας δεδομένα ένα έξυπνο δίκτυο” συνέχισε η κ. Σδούκου, το οποίο:

  • Να επιτρέπει στους καταναλωτές να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βέλτιστη λειτουργία του συστήματος.
  • Να παρέχει πληροφορίες στους καταναλωτές για το κόστος της ενέργειας.
  • Να τους δίνει τη δυνατότητα να μεταβάλλουν τον τρόπο που καταναλώνουν ενέργεια, να επιτρέπει και να διευκολύνει την σύνδεση σταθμών ΑΠΕ στο δίκτυο, ώστε η παραγωγή πλέον να γίνεται τοπικά και όχι κεντρικά, μειώνοντας τις απώλειες.
  • Να επιτρέπει την διαχείριση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τον περιορισμό της, την αποθήκευσή της κ.α.

Έξυπνες πόλεις

Σήμερα περισσότερο από το 70% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προέρχεται από τις πόλεις, καθιστώντας τα μεγάλα αστικά κέντρα του βασικούς ενόχους για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, η αναβάθμιση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε «έξυπνα δίκτυα» ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων.

Οι πόλεις που θα διανέμουν με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο την ενέργεια πρωταγωνιστούν στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αειφόρο αστικοποίηση.

Έξυπνα νησιά

“Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός μας όμως δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει και την αναβάθμιση των ηλεκτρικών συστημάτων των νησιών μας” τόνισε η κ. Σδούκου.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των νησιών μας, θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του κόστους παραγωγής των ηλεκτρικών συστημάτων των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και άρα σε πολύ σημαντική μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ και της αντίστοιχης επιβάρυνσης που επιφέρουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος όλων των ελληνικών νοικοκυριών.

Στόχος δεν είναι μόνο η σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους η οποία θα ωφελήσει τα ελληνικά νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία. Αλλά και κάθε νησί του Αιγαίου να αναπτυχθεί ενεργειακά και η λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων πετρελαίου να μειωθεί σημαντικά.

Τα έργα

Σύμφωνα και με το 10ετές σχέδιο ανάπτυξης διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ, βρίσκονται σε ανάπτυξη 4 μεγάλα έργα:

  • Διασύνδεση Κυκλάδων (3η και 4η φάση)
  • Διασύνδεση Κρήτης
  • Διασύνδεση Δωδεκανήσων
  • Διασύνδεση νησιών ΒΑ Αιγαίου

Έχουμε ως στόχο, σημείωσε η κ. Σδούκου, στα μικρά νησιά, που δεν πρόκειται να διασυνδεθούν να αναπτυχθούν υβριδικά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σταθμοί ΑΠΕ δηλαδή που θα συνδυάζονται με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη στην Ελλάδα λειτουργούν δύο υβριδικοί σταθμοί, στην Ικαρία και στην Τήλο.

Παράλληλα, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο αφαιρέσαμε την υποχρέωση αναφοράς στις άδειες παραγωγής για υβριδικούς σταθμούς που εκδίδει η ΡΑΕ των τιμών αποζημίωσης των σταθμών αυτών. “Με αυτή την ρύθμιση 180-190 επενδυτικές προτάσεις για ανάπτυξη υβριδικών σταθμών στα νησιά επιτέλους ξεκολλάνε. Και αμέσως μετά θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση το καθεστώς στήριξης των σταθμών αυτών. Καθεστώς που στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί ώστε να πάρει την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για να προχωρήσουν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των υβριδικών σταθμών”.

Νέα στρατηγική για την έρευνα και την καινοτομία

“Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το όραμά μας για τα έξυπνα δίκτυα, τις έξυπνες πόλεις και τα έξυπνα δίκτυα, προτεραιότητα στο πλαίσιο δράσεων που θα υλοποιήσουμε, είναι η μεγαλύτερη έμφαση από τον ΔΕΔΔΗΕ σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας” συνέχισε η κ. Σδούκου.

“Έχουμε ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ να ενισχύσει τη συμμετοχή του σε εγχώρια, πανευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα με έμφαση στην ενσωμάτωση νέων καινοτόμων τεχνολογιών στα δίκτυα. Να στελεχωθεί από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις σε αυτό αλλά και να αξιοποιήσει το εγχώριο επιστημονικό δυναμικό, έτσι ώστε να αναπτυχθεί τεχνογνωσία και εμπειρία για τα έξυπνα δίκτυα της επόμενης ημέρας”, κατέληξε.

 

 

Διαφήμιση