Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Δύο διακεκριμένοι επιστήμονες στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Δύο διακεκριμένοι επιστήμονες στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

0
αλλαγή του κλίματος, κλιματική αλλαγή, κλίμα

Δύο διεθνούς φήμης Έλληνες Ακαδημαϊκούς, τον Χρήστο Ζερεφό και τον Κωνσταντίνο Συνολάκη επιστράτευσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, για να δώσουν τη μάχη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται ότι και οι 2 θέσεις είναι άμισθες.

Ο Χρήστος Ζερεφός

zerefos2

Ο μεν Χρήστος Ζερεφός αναλαμβάνει Εκπρόσωπος της χώρας μας για θέματα κλιματικής αλλαγής τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς.

Ο κ. Ζερεφός είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και αιρετός πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, Επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα και Όσλο.. Επίσης είναι μέλος της Academia Europaea, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Ρωσικής Ακαδημίας της Φύσης και πολλών άλλων ακαδημιών και επιστημονικών ιδρυμάτων. Επίσης, έχει διατελέσει πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος.

Είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Διεθνούς Ενώσεως Γεωδαισίας και Γεωφυσικής (IUGG) από το 2008 και μέλος του High Level Working Group του Group on Earth Observations (GEO) καθώς και συντονιστής του Ελληνικού Γραφείου GEO.

Ο Κωνσταντίνος Συνολάκης

synolakis

Ο δε Κωνσταντίνος Συνολάκης ορίζεται πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής που συστήνεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Επιτροπή αυτή θα αποτελείται από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος και, μεταξύ άλλων, θα εισηγείται πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μέτρα προσαρμογής.

Ο κ. Συνολάκης είναι επίσης τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016. Είναι καθηγητής παράκτιας μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας από το 1997 και καθηγητής φυσικών καταστροφών στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης από το 2004. Επιπλέον, είναι Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, στην Καλιφόρνια.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και Πρόεδρος του Review Board on the Pacific Tsunami Warning Center της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO.

Συντονισμός

Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου Ν.4638/2019, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα, η Επιτροπή υποστηρίζεται από έναν Συντονιστή Έργου. Στην προκειμένη περίπτωση, τη θέση αναλαμβάνει η Δρ Μάνια Μοσχότη, στέλεχος του ερευνητικού κέντρου «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης.

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

zerefos

“Ως κυβέρνηση έχουμε θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τη μάχη για την κλιματική αλλαγή και προχωρούμε ήδη με συγκεκριμένες πράξεις: Με τη διεθνή πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Με την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος απολιγνιτοποίησης που για πρώτη φορά εφαρμόζεται από ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι με τη συμμετοχή του κ. Χρήστου Ζερεφού και του κ. Κωνσταντίνου Συνολάκη η εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα διευρυνθεί, θα εμπλουτιστεί και θα γίνει περισσότερο αποτελεσματική. Ειλικρινά αισθάνομαι μεγάλη τιμή που θα συνεργαστώ μαζί τους», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here