Αρχική Ειδήσεις Στον Αιθίοπα πρωθυπουργό το Νόμπελ Ειρήνης

Στον Αιθίοπα πρωθυπουργό το Νόμπελ Ειρήνης

0
aithiopoiia
Διαφήμιση

Στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Αμπίι Αχμέντ απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2019, «για τις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία και ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να επιλύσει τη μεθοριακή σύγκρουση με τη γειτονική Ερυθραία».

Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000 αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Ποιος είναι

Προβολή εικόνας στο TwitterΟ φετινός νικητής θεωρείται από πολλούς ως ο άνθρωπος που θα λυτρώσει την πατρίδα του από την εθνοτική βία και την πολιτική ανασφάλεια. Όταν έγινε πρωθυπουργός, τον Απρίλιο του 2018, ο Άμπι Άχμεντ κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Ερυθραία. Έκτοτε, σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Ερυθραίας,  επεξεργάστηκε ειρηνευτική συμφωνία για να μπει τέλος στο μακρόχρονο αδιέξοδο μεταξύ των δύο χωρών.

Τις πρώτες 100 ημέρες του ως πρωθυπουργός εργάστηκε για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, τη χορήγηση αμνηστίας σε χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, τη διακοπή της λογοκρισίας των μέσων ενημέρωσης, τη νομιμοποίηση παράνομων ομάδων της αντιπολίτευσης, την απομάκρυνση στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών που ήταν ύποπτοι για διαφθορά και τη σημαντική αύξηση της επιρροής των γυναικών στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Αιθιοπίας. Υποσχέθηκε επίσης να ενισχύσει τη δημοκρατία διεξάγοντας ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι

Φέτος υπήρχαν 304 υποψηφιότητες (219 προσωπικότητες και 85 οργανισμοί). Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός ήταν ανάμεσα στα τρία φαβορί μαζί με την 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και τον εκπρόσωπος των αυτοχθόνων της Αμαζονίας, αρχηγό Ραόνι Μετουκτίρε, ο οποίος ηγήθηκε της καμπάνιας για την προστασία του Αμαζονίου.

Διαφήμιση