Αρχική Επιχειρείν Σκουριές: ΟΚ από τους αρχαιολόγους για τη μετακίνηση των ευρημάτων

Σκουριές: ΟΚ από τους αρχαιολόγους για τη μετακίνηση των ευρημάτων

0
Σκουριές
Διαφήμιση

Μετά την έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας των αιτήσεων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός για παράταση / τροποποίηση αδειών της εγκατάστασης του έργου «Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας» στις Σκουριές Χαλκιδικής, ήρθε η σειρά του υπουργείου Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του το ΚΑΣ γνωμοδότησε να μη διατηρηθούν οι αρχαιότητες που έχουν ανευρεθεί στην περιοχή. Μάλιστα, οι καλύτερα διατηρημένες -τα κατάλοιπα κτιρίου και μια λιθόστρωτη επιφάνεια- θα μεταφερθούν στη θέση «Κόνιαρη», ένα χιλιόμετρο περίπου από τις «Σκουριές», όπου, σύμφωνα με τον όρο που συνόδευσε τη γνωμοδότηση, θα πρέπει να υπάρξει μνημόνιο συναντίληψης με την εταιρεία για την ανάδειξή τους.

Τα ευρήματα

sk

Μεταξύ των ευρημάτων στις «Σκουριές», που πιστοποιούν το διαχρονικό μεταλλουργικό ενδιαφέρον στην περιοχή από τον 2ο αι. π.Χ., εκτός από τα κατάλοιπα κτιρίου και τη μικρή λιθόστρωτη επιφάνεια, έχουν βρεθεί λάκκοι και πασσαλότρυπες, καθώς και αρκετά κινητά ευρήματα, όπως ακροφύσια φυσερών, τα οποία διοχέτευαν οξυγόνο στον κλίβανο, τμήματα από οινοχόες κι ένας «θησαυρός» 12 νομισμάτων.

Τα μέλη του ΚΑΣ σχεδόν στο σύνολό τους τάχθηκαν υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων και της μεταφοράς των δύο εξ αυτών (κατάλοιπα κτιρίου και λιθόστρωτου) σε θέση όπου έχουν αποκαλυφθεί αρχαία του 6ου αι. μ.Χ., -τα οποία φαίνεται να είχαν σχέση με τη μεταλλουργία- μεταξύ των οποίων κι ένα αψιδωτό κτίριο.

Αναβολή από το 2015

Η συζήτηση για το θέμα είχε αναβληθεί συνολικά τέσσερις φορές από το 2015 επειδή εκκρεμούσαν απόφαση του ΣτΕ ή έγκριση τεχνικής μελέτης, από τις οποίες εξαρτιόταν η συνέχιση της εξόρυξης στην περιοχή από την εταιρεία. Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε αυτοψία από μέλη του ΚΑΣ, σύμφωνα με το πόρισμα της οποίας προτάθηκε, μεταξύ άλλων, η διατήρηση των αρχαιοτήτων στο σημείο εύρεσής τους ή, αν δεν μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, η μεταφορά και ανάδειξη του κτιρίου και της λιθόστρωτης επιφάνειας σε κατάλληλο χώρο.

Διαφήμιση