Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Η ενέργεια στο επίκεντρο του ελληνοκινεζικού Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022

Η ενέργεια στο επίκεντρο του ελληνοκινεζικού Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022

0
Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Διαφήμιση

Η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα, η ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση, οι ΑΠΕ, και γενικότερα ζητήματα ενέργειας βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας.

Μάλιστα, στο επικαιροποιημένο ελληνοκινεζικό Πλαίσιο Συνεργασίας 2020-2022 που υπέγραψε στο Πεκίνο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, περιλαμβάνονται συγκεκριμένες αναφορές για τον ενεργειακό τομέα.

Απολιγνιτοποίηση

μηδενική κατανάλωση ενέργειας

«Η ελληνική αγορά ενέργειας υφίσταται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξείδιο του άνθρακα απαιτεί πρόσθετες επενδύσεις ιδίως σε νέες τεχνολογίες και υποδομές που υποστηρίζουν την απαλλαγή από τον άνθρακα” αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Ο πυρήνας αυτής της διαδικασίας είναι η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η επέκταση και ενίσχυση της εγχώριας και διασυνοριακής ηλεκτρικής ισχύος, τα νέα δίκτυα φυσικού αερίου και πετρελαίου, ο περαιτέρω διαχωρισμός της παραγωγής και της προμήθειας από τα δίκτυα μεταφοράς, το περαιτέρω άνοιγμα της λιανικής αγοράς ενέργειας, της αύξησης του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της μείωσης του μεριδίου της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, της εξοικονόμησης ενέργειας, και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ενεργειακά έργα

καθαρή ενέργεια

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την προοπτική για συνεργασία σε δημόσια, ιδιωτικά και μεικτού χαρακτήρα ενεργειακά έργα. Συγκεκριμένα:

  • Ηλεκτρικά οχήματα και φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Ψηφιοποίηση ενεργειακών υπηρεσιών.
  • Ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (μεγάλα αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά πάρκα, μονάδες βιομάζας, βιοαερίου και υδροηλεκτρικής ενέργειας, ανάπτυξη υβριδικών σταθμών και συστημάτων αποθήκευσης και αντλησοταμίευσης).
  • Ανάπτυξη έργων ενεργειακής απόδοσης σε τομείς τελικής χρήσης (κτήρια, οχήματα).
  • Ανάπτυξη έργων υποδομών και διασυνδέσεων στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.
  • Ανάπτυξη έργων και υποδομών για την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων για τις μεταφορές όπως βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς, βιομεθανίου και υδρογόνου.
Διαφήμιση