Αρχική Περιβάλλον “Απόδραση” από τον Κορυδαλλό

“Απόδραση” από τον Κορυδαλλό

0
maketa ergou anaplasis
Διαφήμιση

Ως η πιο γρήγορη “απόδραση” φιλοδοξεί να μείνει στην ιστορία η μετεγκατάσταση των φυλακών του Κορυδαλλού!

Ήδη η επιτροπή εμπειρογνωμόνων όπου συμμετέχουν στελέχη της αστυνομίας και του στρατού, έχει παραδώσει από το καλοκαίρι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον πρωθυπουργό πεντασέλιδο πόρισμα στο οποίο προτείνεται οι νέες φυλακές να κατασκευαστούν στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στις κλειστές εγκαταστάσεις παλιάς βάσης του ΝΑΤΟ, στη θέση «Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», συνολικής έκτασης 93 στρεμμάτων. Η περιοχή του Ασπρόπυργου προκρίθηκε έναντι των προτάσεων για Αυλώνα, Μαλακάσα και Σχιστό.

Υπενθυμίζεται ότι πολύ κοντά στους ψηλούς τοίχους με τα συρματοπλέγματα λειτουργούν έντεκα σχολικές μονάδες, πέντε παιδικοί σταθμοί και αθλητικές εγκαταστάσεις…

Τα κριτήρια για τη νέα χωροθέτηση

  • Η φυλακή να βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού αλλά όχι μακριά από την πόλη.
  • Να υπάρχει κοντά νοσοκομείο.
  • Να είναι κοντά σε οδικό άξονα τόσο για την εύκολη πρόσβαση δικηγόρων και συγγενών, όσο και για τις μεταγωγές από και προς τα δικαστήρια.

Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις

fylakes 1234 0

Η επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες της Athens Voice, πρότεινε την ανέγερση δύο κτιρίων χωρητικότητας 600-700 ατόμων, αλλά και τη δημιουργία λεωφορειακής γραμμής που θα συνδέει τη φυλακή με το κέντρο της Αθήνας. Οι φυλακές προβλέπεται, επίσης, να είναι υπερσύγχρονες με βάση διεθνή πρότυπα, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαβίωση των κρατουμένων, όσο και την ασφάλεια, με τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών και άλλων συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας.

Για την κατασκευή τους, συζητείται η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η εύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η μετεγκατάσταση πάντως αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία τουλάχιστον χρόνια.

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού “βλέπει” την επόμενη μέρα

korydallos3Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού, Νίκος Χουρσαλάς σε δηλώσεις του στην Athens Voice, επικροτεί κατ’ αρχάς την απόφαση χαρακτηρίζοντας τις υφιστάμενες φυλακές “ανοιχτή πληγή στην καρδιά της πόλης του Κορυδαλλού” και τονίζοντας ότι η απομάκρυνσή τους αποτελεί “ένα διαχρονικό και πάνδημο αίτημα αλλά και σημείο σύγκλισης όλων των δημοτικών αρχών και των φορέων της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες”.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι το πως θα αξιοποιηθεί η έκταση των 120 στρεμμάτων που στεγάζουν σήμερα τις φυλακές, θα καθορίσει το μέλλον και τη φυσιογνωμία της περιοχής για τις επόμενες πολλές δεκαετίες. “Είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος Κορυδαλλού, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της πόλης αλλά και το σύνολο της κοινωνίας, θα διαμορφώσει συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίησή της αλλά και για τη βιώσιμη διαχείρισή της, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων της πόλης αλλά και την ενίσχυση της ανάπτυξης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής”, καταλήγει.

Αντίθετος ο Ασπρόπυργος

korydallos1

Όσο για τον Ασπρόπυργο, στις 4 Σεπτεμβρίου έγινε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα τη μετεγκατάσταση των φυλακών, στην οποία αντιτάχθηκε σύσσωμος ο δήμος. Αποφασίστηκε, επίσης, να συγκροτηθεί επιτροπή με εκπροσώπους όλων των παρατάξεων και να ζητηθεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.

Η απόφαση του δήμου ώθησε τον πρωθυπουργό να απαντήσει από τη ΔΕΘ ότι θα γίνει συζήτηση με την τοπική κοινωνία και για αντισταθμιστικά οφέλη. Σε κάθε περίπτωση, στο θέμα είχε αναφερθεί εκτενώς και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης: «Οι φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρονται εκτός αστικού ιστού και φεύγουν από τη Δυτική Αθήνα. Οι παλαιές εγκαταστάσεις κατεδαφίζονται και στη θέση των φυλακών θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με χώρους άθλησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο Κορυδαλλός και οι γύρω γειτονιές, επιτέλους, θα ανασάνουν. Δυτική Αθήνα είναι και ο Πειραιάς».

Διαβούλευση και χρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα

Σχετική ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής, και πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι καθώς ο Ασπρόπυργος είναι περιοχή πολλαπλώς επιβαρυμένη, πρέπει το υπουργείο να επιδιώξει την ουσιαστική διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Α΄ Πειραιά, Θοδωρής Δρίτσας, υποστηρίζει ότι η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού είναι ένα δίκαιο αίτημα και μάλιστα δεκαετιών, με την προϋπόθεση ο χώρος να αποδοθεί στον δήμο για χρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Από τη δεκαετία του ’50

Φυλακές Κορυδαλλού © INTIME / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣΟι φυλακές του Κορυδαλλού άρχισαν να κατασκευάζονται τη δεκαετία του 1950 ως μεταγωγικές φυλακές για να μεταφερθούν οι κρατούμενοι των φυλακών Αβέρωφ και εγκαινιάστηκαν το 1967, με τον Τύπο της εποχής μιλά για «υπερσύγχρονες» συνθήκες κράτησης και για τους λουτήρες που υπήρχαν σε κάθε κελί.

Σημειώνεται ότι το αίτημα των κατοίκων του Κορυδαλλού για απομάκρυνση των φυλακών προβάλλεται συνεχώς από το 1974, αλλά χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια για να θεσμοθετηθεί, το 2014, μέσα από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής.

Το 1996 ελευθερώθηκαν τα πρώτα 26 στρέμματα που καταλάμβαναν οι φυλακές Ανηλίκων, οι οποίες μεταφέρθηκαν στον Αυλώνα. Το δεύτερο βήμα έγινε το 2016, όταν ξεκίνησε η κατεδάφιση της πτέρυγας των Γυναικείων Φυλακών και στα περίπου 10 στρέμματα της έκτασης ξεκίνησε η δημιουργία χώρου πρασίνου και αναψυχής (βλ. μακέτα).

Α.Χ.

 

 

 

 

 

Διαφήμιση