Αρχική Ενέργεια Κομισιόν: Ικανοποίηση για την απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας

Κομισιόν: Ικανοποίηση για την απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας

0
lignitis
Διαφήμιση

Εκπρόσωποι της Κομισιόν, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με την απολιγνιτοποίηση της χώρας μας, αλλά και για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

H ικανοποίηση εκφράστηκε κατά τις συζητήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία.

Ο κ.Μητσοτάκης, επιθυμεί η χώρα μας να προχωρήσει στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ως το 2028 για περιβαλλοντικούς  (μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα), αλλά και οικονομικούς λόγους δεδομένου ότι οι εν λόγω μονάδες είναι ζημιογόνες για την επιχείρηση.

Σχετική αναφορά έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου, τονίζοντας ότι οι ζημιές της ΔΕΗ από τη λιγνιτική παραγωγή διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 200 εκατ. ευρώ και εφέτος αναμένεται να αυξηθούν στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός τόνισε, ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2009 με την οποία καταδικάστηκε η χώρα μας για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι διαγωνισμοί για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης που διεξήχθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν άγονοι.

Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν διατύπωσαν ερωτήματα για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης και τις λεπτομέρειες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, το νομοσχέδιο της ΔΕΗ και την ισορροπία που θα διαμορφωθεί στην αγορά ενέργειας ανάμεσα στους βασικούς παίκτες.

Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από το 2020 ενώ το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την εξαίρεση της ΔΕΗ από γραφειοκρατικές διαδικασίες (προμηθειών, προσλήψεων κλπ.), σε τομείς που είναι ανοιχτοί στον ανταγωνισμό θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

***

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε επίσης:  Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔΟΕ: Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα δεκαπενταπλασιαστεί μέχρι το 2040
Επόμενο άρθροΤην Πέμπτη 31 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία για το Πόθεν Έσχες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ