Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Απολιγνιτοποίηση-ΑΠΕ-Ενεργειακή αποδοτικότητα: Οι “αρχές” του νέου εθνικού σχεδίου για το κλίμα

Απολιγνιτοποίηση-ΑΠΕ-Ενεργειακή αποδοτικότητα: Οι “αρχές” του νέου εθνικού σχεδίου για το κλίμα

0
anemogennitries2
Διαφήμιση

Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028, η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα στο 35% έως το 2030 και η υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων για ενεργειακή αποδοτικότητα, είναι οι βασικές προτεραιότητες του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο παρουσίασε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς στην αρμόδια για την εκπόνησή του Διυπουργική Επιτροπή.

Εργαλείο για την επόμενη δεκαετία

anemogennitries1

Όπως σημείωσε ο κ. Θωμάς, το νέο ΕΣΕΚ αποτελεί βασικό εργαλείο του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού για την επόμενη δεκαετία και σημείο αναφοράς όχι μόνο για τις δράσεις των εθνικών φορέων και οργανισμών σε θέματα ενέργειας, αλλά και του ιδιωτικού τομέα που θα πρέπει να λάβει υπόψη τις παραμέτρους του κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Ορόσημο το 2023

mesogeios 1

Ο υφυπουργός Ενέργειας σημείωσε επίσης ότι το 2023 αποτελεί έτος-ορόσημο για το ΕΣΕΚ καθώς τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει την εφαρμογή του, ενώ υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το Horizon Europe (το πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Τεχνολογία) και το Invest EU που αφορούν στην ενέργεια και το περιβάλλον θα συνδέονται με την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου.

Τα βήματα

climate2

Ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ανάλυσης Ενεργειακών Συστημάτων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Φίλιππος Σιακκής συνόψισε τα βασικά «βήματα» που θα ακολουθηθούν με βάση το μοντέλο για την εξειδίκευση των στόχων του ΕΣΕΚ ως το 2030, με κεντρική κατεύθυνση την δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου:

  • Η απολιγνιτοποίηση
  • Η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας
  • Η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους τομείς
  • Η ενίσχυση του εξηλεκτρισμού
  • Η προώθηση ΑΠΕ σε παραγωγή ηλεκτρισμού και τελική κατανάλωση
  • Η ανάπτυξη των δικτύων και των συστημάτων αποθήκευσης
  • Οι νησιωτικές διασυνδέσεις
  • Η αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου σε ηλεκτροπαραγωγή και τελική κατανάλωση.

Τα σενάρια

DEH

Τα φιλόδοξα σενάρια για την περίοδο 2030-2050 που θα αποτελέσουν βάση συζήτησης για την χάραξη της μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτική της Ελλάδας για την μετάβαση σε οικονομία μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050, παρουσίασε ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος. Σ’ αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκαν θέματα όπως η αύξηση της χρήσης της βιομάζας, του υδρογόνου και καινοτόμων συνθετικών καυσίμων, με την επισήμανση ότι πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της οικονομικότητας.

Διαβάστε επίσης:  Σταϊκούρας: Στα 367 εκατ. ευρώ η εισφορά για υπερκέρδη ρεύματος

Τέλος,  παρουσιάστηκαν συνοπτικά τα αποτελέσματα των επαφών που πραγματοποίησε το ΥΠΕΝ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης για τις επόμενες συναντήσεις της Επιτροπής.

Έτοιμο στο τέλος του 2019

Το νέο ΕΣΕΚ θα πρέπει να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση, να εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος του έτους.

Α.Χ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΌσοι περπατούν αργά έχουν γερασμένο εγκέφαλο και σώμα
Επόμενο άρθροΑυξήστε την πρόσληψη λαχανικών μικροί-μεγάλοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ