Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Σταδιακή απολιγνιτοποίηση από το 2020 – Άγνωστο το μέλλον της Πτολεμαΐδας 5

Σταδιακή απολιγνιτοποίηση από το 2020 – Άγνωστο το μέλλον της Πτολεμαΐδας 5

0
ceptolemaidavimg 1590
Διαφήμιση

Καλές και ευπρόσδεκτες οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028, όμως το ερώτημα παραμένει: Τι θα γίνει με την περιβόητη και πολυδιαφημισμένη Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ;

Λιγνίτης χωρίς …λιγνίτη

Πληροφορίες του energypress.gr αναφέρουν ότι μετά το 2028 η λιγνιτική μονάδα δεν θα λειτουργεί με …λιγνίτη! Με άλλα λόγια παρόλο που ακόμη όλα είναι ανοιχτά, εξετάζεται το ενδεχόμενο η μονάδα να μην λειτουργήσει ποτέ ως λιγνιτική αλλά να αλλάξει καύσιμο και να γίνει, για παράδειγμα, βιομάζας ή φυσικού αερίου. Ωστόσο ακόμη φαίνεται ότι δεν τα έχουν βάλει κάτω στο υπουργείο, οπότε τίποτα δεν θεωρείται σίγουρο.

Η πιθανή μετατροπή της μονάδας έτσι ώστε να καίει βιομάζα παρουσιάστηκε ως εφικτή και βιώσιμη λύση από τον ένα εκ των δύο φορέων που εισηγήθηκαν μοντέλα κατά την πρόσφατη συνεδρίαση για τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) – υπό προϋποθέσεις πάντα.

Σταδιακή απόσυρση

ΔΕΗ

Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται «ασκήσεις» για τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

«Η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών µονάδων θα ξεκινήσει από τους σταθµούς Αµύνταιο Ι και ΙΙ και Μεγαλόπολη ΙΙΙ µέχρι το τέλος του α’ εξαµήνου του 2020» έχει αναφέρει επανειλημμένα ο κ. Χατζηδάκης, ενώ ένας πρώτος σχεδιασμός για την απόσυρση των μονάδων -χωρίς όμως να έχουν ληφθεί αποφάσεις- έχει ως εξής:

  • το 2021 αποσύρονται οι εναπομείνασες μονάδες της Καρδιάς,
  • το 2023 οι δύο παλιότερες μονάδες του Αγίου Δημητρίου,
  • μέχρι το 2027 οι τρεις υπόλοιπες από το συγκεκριμένο ενεργειακό κέντρο,
  • και το 2028 κλείνουν οι καινούργιες, δηλαδή η Μελίτη και η Μεγαλόπολη 4,
  • αλλάζει καύσιμο η Πτολεμαΐδα 5.
Διαφήμιση