Αρχική Ενέργεια Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο του 3ου Συνεδρίου Βιωσιμότητας του Economist

Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο του 3ου Συνεδρίου Βιωσιμότητας του Economist

0
κλίμα
Διαφήμιση

Οι προκλήσεις που σχετίζονται με το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, ο αντίκτυπος της γαλάζιας και της κυκλικής οικονομίας στην ανάπτυξη, η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, ο τουρισμός, οι νέες εταιρικές σχέσεις και οι τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις στο πλαίσιο της επίτευξης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης τίθενται στο επίκεντρο του 3ου Συνεδρίου Βιωσιμότητας του Economist για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, το οποίο διεξάγεται στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2019 στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Οι τράπεζες εν μέσω κλιματικής κρίσης

κλιματική αλλαγή

Οι κίνδυνοι που ενέχει η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να ενσωματώνονται στα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών και των επιχειρήσεων, επισήμανε κατά την εισήγησή του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Τόνισε, επίσης, ότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής έχει ανέβει πολύ πιο ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα τον τελευταίο χρόνο και πως ο όρος «κλιματική κρίση» χρησιμοποιείται ευρέως. Ωστόσο, εμφανίσθηκε απαισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί διεθνώς.

«Παρόλη την αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία, οι δεσμεύσεις των κρατών για μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι ικανές να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στο στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου έως το 2100 – με το σενάριο των 3 βαθμών να φαίνεται πιθανότερο, τη στιγμή που είμαστε ήδη περίπου 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου», είπε χαρακτηριστικά.

Περιβαλλοντικός κίνδυνος

κλιματική αλλαγή

Οι πολιτικές εξασφάλισης του περιβαλλοντικού κινδύνου πρέπει να υιοθετούνται από όλες τις εταιρείες ως δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, συμπληρώνοντας ότι η ασφαλιστική βιομηχανία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λειτουργώντας είτε ως μηχανισμός προσαρμογής, μέσω της απορρόφησης ζημιών από τη διάθεση κατάλληλων ασφαλιστικών προγραμμάτων, είτε ως μηχανισμός μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, μέσω της κατάλληλης επιλογής των επενδύσεων προς δραστηριότητες που στηρίζουν τους κλιματικούς στόχους..

«Μακροπρόθεσμα, η βιωσιμότητα της κοινωνίας σχετίζεται άμεσα με τη διαχείριση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Στην προσπάθεια να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη σε ισορροπία με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευημερία, ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος (τράπεζες και άλλα ιδρύματα, όπως ασφαλιστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επενδύσεων, κ.ά.) πρέπει να είναι καταλυτικός», υπογράμμισε.

Η έκθεση του ΔΝΤ

κλιμα (2)

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την οποία είχε γράψει και το ecozen (https://ecozen.gr/2019/10/dnt-foro-ston-anthraka-na-sothoyme-tin-klimatiki/) περί φόρου στον άνθρακα: «Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια τέτοια αύξηση θα είναι δυσβάσταχτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ειδικότερα για τις φτωχές χώρες», τόνισε και προσέθεσε πως η μελέτη δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και τις οικονομικές και κοινωνικές επιλογές που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις εάν πραγματικά στοχεύουν στη διατήρηση της θερμοκρασίας στο στόχο του +1,5 βαθμού Κελσίου έως το 2100. Το ερώτημα προς την επιστημονική κοινότητα είναι το εξής: Υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εάν ο στόχος του +1,5 βαθμού Κελσίου θεωρηθεί αδιαπραγμάτευτος;».

Η ταυτότητα του Συνεδρίου

Το συνέδριο του Economist πραγματοποιείται μαζί με το United Nations Sustainable Development Solutions Network (SDSN) Greece σε συνεργασία με το UN SDSN Mediterranean, το UN SDSN Black Sea και το EIT Climate-KIC Hub Greece.

Διαφήμιση