Αρχική Περιβάλλον Η κλιματική αλλαγή και ο Αντίλογος*

Η κλιματική αλλαγή και ο Αντίλογος*

0
antilogos
Διαφήμιση

Μια επιστολή υπογεγραμμένη από 500 επιστήμονες και καθηγητές από 13 συνολικά χώρες, απεστάλη στις 23 Σεπτεμβρίου  στον Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και στην Πατρίτσια Εσπινόζα Καστελάνο, εκτελεστικό γραμματέα της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή κλίματος.

Στόχος της να αντικρούσει την ευρέως διαδεδομένη άποψη για την κλιματική κρίση και να προκαλέσει στις αρχές του 2020 μια «συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ παγκόσμιας εμβέλειας επιστημόνων» υπό τον ΟΗΕ.

Η επιστολή εστάλη την ημέρα έναρξης της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη που έθεσε ως στόχο να δεσμευθούν οι κυβερνήσεις του πλανήτη σε αυστηρότερα μέτρα για την κλιματική αλλαγή, όπως επιβάλλει η Συνθήκη των Παρισίων, που υπεγράφη το 2017.

Στη σύνοδο παρουσιάστηκε Έκθεση του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού και ο προβληματισμός εστιάστηκε στο χάσμα ανάμεσα στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έως τώρα τα κράτη και στο μέγεθος των παρεμβάσεων που απαιτούνται ώστε να συγκρατηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Συγκεκριμένα, αν πρόκειται η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη να συγκρατηθεί στους 2 βαθμούς Κελσίου, τα κράτη πρέπει να τριπλασιάσουν τις προσπάθειές τους, ενώ, αν πρόκειται να συγκρατηθεί στον 1,5 βαθμό, πρέπει να τις πενταπλασιάσουν. Σύμφωνα με την έκθεση, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η άλλη άποψη ωστόσο ελάχιστα απασχόλησε την Κοινή γνώμη.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Guus Berkhout (guus.berkhout@clintel.org), γεωφυσικό και ομότιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Χάγης (Ολλανδία) και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων και ενώσεων των δεκατριών χωρών.

Η επιστολή εστάλη η διεθνής ατζέντα θέτει και πάλι το κλίμα στην κορυφή των ανησυχιών, αυτή η «Ευρωπαϊκή Δήλωση για το Κλίμα» αποσκοπεί στο να καταστήσει γνωστό ότι δεν υπάρχει ούτε επείγουσα ούτε κλιματική κρίση. Ζητεί, λοιπόν, την πλήρη αναθεώρηση των πολιτικών για το κλίμα, αναγνωρίζοντας ειδικότερα ότι η παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας είναι μικρότερη από την αναμενόμενη και ότι το διοξείδιο του άνθρακα, όχι μόνο δεν είναι ρύπος αλλά ωφελεί τη ζωή στη Γη.

Η επιστολή σε μετάφραση

«Δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα

Ένα παγκόσμιο δίκτυο με περισσότερους από 500 έμπειρους επιστήμονες και κλιματικούς και συναφείς επαγγελματίες έχει την τιμή να απευθύνει στις Εξοχότητές σας τη συνημμένη Ευρωπαϊκή Δήλωση για το Κλίμα, της οποίας οι υπογράφοντες της παρούσας επιστολής είναι οι εθνικοί πρεσβευτές.

Τα μοντέλα που κυκλοφορούν για το κλίμα πάνω στα οποία  βασίζεται επί του παρόντος η διεθνής πολιτική είναι ανεπαρκή. Επομένως, είναι τόσο σκληρό όσο και άστοχο να υποστηρίζουμε τα απόβλητα τρισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση τα αποτελέσματα τόσο ατελών μοντέλων. Οι σημερινές πολιτικές για το κλίμα αποδυναμώνουν άσκοπα το οικονομικό σύστημα, θέτοντας ζωές σε κίνδυνο σε χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε μόνιμη και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Σας παροτρύνουμε να ακολουθήσετε μια κλιματική πολιτική βασισμένη σε σταθερή επιστήμη, οικονομικό ρεαλισμό και πραγματική προσοχή σε εκείνους που πλήττονται από δαπανηρές και περιττές πολιτικές μετριασμού.

Σας ζητάμε να τοποθετήσετε αυτή τη Διακήρυξη στην ημερήσια διάταξη της επόμενης σας συνόδου στη Νέα Υόρκη.

Σας προσκαλούμε επίσης να οργανώσετε μαζί μας στις αρχές του 2020 μια εποικοδομητική συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ παγκόσμιας εμβέλειας επιστημόνων και από τις δύο πλευρές της κλιματικής συζήτησης. Αυτή η συνάντηση θα καταστήσει αποτελεσματική την εφαρμογή της δίκαιης και παλιάς αρχής της καλής επιστήμης και της φυσικής δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία τα δύο μέρη πρέπει να μπορούν να ακουστούν πλήρως και δίκαια. Audiatur και altera pars!

Με σεβασμό,

Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Δήλωσης για το Κλίμα».

( Σ.Σ. δείτε παρακάτω το πρωτότυπο κλίμα και τις υπογραφές)

Πηγή: https://reseauinternational.net/des-scientifiques-de-13-pays-ecrivent-au-secretaire-general-des-nations-unies-contre-lalarmisme-climatique/

Ο  αντίλογος και τα επιχειρήματα  

Σύμφωνα με το γαλλικό site: www.climato-realistes.fr, αυτό το επείγον μήνυμα έχει προετοιμαστεί από ένα παγκόσμιο δίκτυο 500 επιστημόνων και επαγγελματιών, υπό την αρχή ότι: «Η κλιματική επιστήμη πρέπει να είναι λιγότερο πολιτικοποιημένη, ενώ η πολιτική για το κλίμα πρέπει να είναι πιο επιστημονική». Όπως αναφέρει: Οι επιστήμονες πρέπει να αντιμετωπίσουν ανοιχτά αβεβαιότητες και υπερβολές στις προβλέψεις τους για την υπερθέρμανση του πλανήτη και οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να αξιολογήσουν επιθετικά τα πραγματικά οφέλη και το κόστος προσαρμογής στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη καθώς και το πραγματικό κόστος και τα αναμενόμενα οφέλη από τον μετριασμό.

  • Οι φυσικοί και οι ανθρωπογενείς παράγοντες προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας

Το γεωλογικό αρχείο αποκαλύπτει ότι το κλίμα της Γης ποικίλλει από τότε που υπάρχει ο πλανήτης, με ψυχρές και ζεστές φυσικές φάσεις. Η μικρή Εποχή των Παγετώνων έκλεισε πρόσφατα, γύρω στο 1850, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι βιώνουμε μια περίοδο ζέστης σήμερα.

  • Η θέρμανση είναι πολύ πιο αργή από την αναμενόμενη

Ο κόσμος έχει θερμανθεί σε λιγότερα από τα μισά από αυτά που είχαν αρχικά προβλεφθεί και λιγότερο από το μισό από αυτά που θα μπορούσαν να αναμένονται με βάση το καθαρό ανθρώπινο σφυρηλάτηση και την ακτινοβολία. Αυτό μας λέει ότι απέχουμε πολύ από την κατανόηση της αλλαγής του κλίματος.

  • Η πολιτική για το κλίμα βασίζεται σε ανεπαρκή μοντέλα

Τα μοντέλα του κλίματος έχουν πολλές αδυναμίες και δύσκολα μπορούν να αξιοποιηθούν ως εργαλεία λήψης αποφάσεων…ενώ αγνοείται  το γεγονός ότι ο εμπλουτισμός της ατμόσφαιρας με CO2 είναι ευεργετικός. 

antilogos 1

  • Το CO2 είναι η τροφή  των φυτών, το θεμέλιο της ζωής στη Γη

Το CO2 δεν είναι ρύπος. Είναι απαραίτητο για όλη τη ζωή στη Γη. Η φωτοσύνθεση είναι μια ευλογία. Περισσότερο CO2 είναι καλό για τη φύση, κάνει τη Γη πράσινη: πρόσθετο CO2 στον αέρα έχει οδηγήσει σε αύξηση της παγκόσμιας φυτικής βιομάζας. Είναι επίσης καλό για τη γεωργία, αυξάνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε όλο τον κόσμο.

antilogos 2

  • Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν προκάλεσε περισσότερες φυσικές καταστροφές

Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εντείνει τους τυφώνες, τις πλημμύρες, τις ξηρασίες ή άλλες παρόμοιες φυσικές καταστροφές ή τις καθιστά συχνότερες. Από την άλλη πλευρά, τα μέτρα άμβλυνσης του CO2 είναι εξίσου καταστροφικά καθώς είναι δαπανηρά. Οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν πουλιά και νυχτερίδες, ενώ οι φυτείες φοινικέλαιου καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα των τροπικών δασών.

  • Η πολιτική δράση πρέπει να σέβεται την επιστημονική και οικονομική πραγματικότητα.

Δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό και ανησυχία. Τονίζουμε έντονα την μη χρήσιμη και μη ρεαλιστική πολιτική της ουδετερότητας του άνθρακα που προτείνεται για το 2050. Μέχρι να προκύψουν καλύτερες προσεγγίσεις, κάτι που ασφαλώς θα συμβεί, έχουμε αρκετό χρόνο να προβληματιστούμε και να προσαρμοστεί. Ο στόχος της διεθνούς πολιτικής πρέπει να είναι η παροχή αξιόπιστης και φθηνής ενέργειας, μόνιμα και παγκοσμίως. Πηγή:https://www.climatorealistes.fr/desscientifiquesde-13-paysecriventausecretairegeneraldesnationsuniescontrelalarmismeclimatique/

Το πρωτότυπο κείμενο

Professeur Guus Berkhout
Catsheuvel 93, 2517 KA La Haye
guus.berkhout@clintel.org

Le 23 septembre 2019.

  1. António Guterres, Secrétaire général des Nations Unies, Siège des Nations Unies, New York, NY 10017, États-Unis d’Amérique.
  2. Patricia Espinosa Cantellano, Secrétaire exécutive,
    Convention-cadre des Nations Unies sur les changements climatiques,Secrétariat de la CCNUCC, Campus des Nations Unies, Platz der Vereinten Nationen 1,
    53113 Bonn, Allemagne.

Vos Excellences,

Il n’y a pas d’urgence climatique

Un réseau mondial de plus de 500 scientifiques et professionnels expérimentés du climat et des domaines connexes a l’honneur d’adresser à Vos Excellences la Déclaration européenne sur le climat, jointe en annexe, dont les signataires de la présente lettre sont les ambassadeurs nationaux.

Les modèles de circulation générale du climat sur lesquels la politique internationale est actuellement fondée sont inadaptés. Il est donc cruel aussi bien qu’imprudent de préconiser le gaspillage de milliers de milliards de dollars sur la base des résultats de modèles aussi imparfaits. Les politiques climatiques actuelles affaiblissent inutilement le système économique, mettant des vies en danger dans les pays à qui est refusé l’accès à une énergie électrique permanente et bon marché.

Nous vous exhortons à suivre une politique climatique fondée sur une science solide, sur le réalisme économique et sur une attention réelle vis-à-vis de ceux qui sont frappés par des politiques d’atténuation coûteuses et inutiles.

Nous vous demandons d’inscrire cette Déclaration à l’ordre du jour de votre prochaine session à New York.

Nous vous invitons également à organiser avec nous début 2020 une réunion de haut niveau, constructive, entre des scientifiques de réputation mondiale des deux côtés du débat sur le climat. Cette réunion rendra effective l’application du juste et ancien principe, aussi bien de bonne science que de justice naturelle, selon lequel les deux parties doivent pouvoir être pleinement et équitablement entendues. Audiatur et altera pars !

Bien respectueusement,

Les ambassadeurs de la Déclaration européenne sur le climat :

Guus Berkhout, professeur (Pays-Bas)
Richard Lindzen, professeur (États-Unis)
Reynald Du Berger, professeur (Canada (francophone))
Ingemar Nordin, professeur (Suède)
Terry Dunleavy (Nouvelle-Zélande)
Jim O’Brien (République d’Irlande)
Viv Forbes (Australie)
Alberto Prestininzi, professeur (Italie)
Jeffrey Foss, professeur (Canada anglophone)
Benoît Rittaud, maître de conférences (France)
Morten Jødal (Norvège)
Fritz Varenholt, professeur (Allemagne)
Rob Lemeire (Belgique)
Viconte Monkton of Brenchley (Royaume-Uni)

***

*Σ.Σ.: Το www.ecozen.gr φέρει οικολογικό πρόσημο και δημιουργήθηκε στην περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης για  να προσεγγίσει με ευαισθησία τα μεγάλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και τον κόσμο και να συμβάλει στη συλλογική προσπάθεια αφύπνισης  της οικολογικής συνείδησης των πολιτών. Ωστόσο ήταν και παραμένει ένα ενημερωτικό site που υπηρετεί με προσήλωση της αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και θεωρεί χρέος του να παρουσιάζει όλες τις απόψεις υπηρετώντας πιστά το δικαίωμα της ελευθερίας στην ενημέρωση.

Αγγελική Γυπάκη

***

Σχετικό Άρθρο:

Διαφήμιση