Αρχική Περιβάλλον Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της κλιματικής...

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

0
κλιματική αλλαγή
Διαφήμιση

Την πρόσφατη ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την επικείμενη “πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028” επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Καμία ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε μιλήσει καν για αυτό το ζήτημα, όμως εμείς το έχουμε τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας μας. Διότι θέλουμε η Ελλάδα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής” είπε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Οι προτεραιότητες

κλιματική αλλαγή

Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα: αυξάνουμε τους στόχους για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (από το 31% στο 35%), ενώ προωθούμε σημαντικά κίνητρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και γενικότερα της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και της κυκλικής οικονομίας.

Μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050: Πρέπει να διασφαλιστεί μια δίκαιη και κοινωνικά αποδεκτή πορεία για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να σχεδιάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρωτοβουλίες και να καθορίσουμε τα οικονομικά εργαλεία που θα εξασφαλίσουν τη Δίκαιη Μετάβαση (JustTransition) στη νέα εποχή μέσω, μεταξύ άλλων,  ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων για τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την αλλαγή.

Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη φυσική και πολιτιστική κληρονομία: Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθεί Σύνοδος Κορυφής στην Αθήνα το 2020. Η ελληνική πρόταση έχει ήδη υποστηριχθεί από την UNESCO, το ICOMOS και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό καθώς και από  περισσότερες από 40 χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Επαφές

4.10 loux 2

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Ιταλό Υπουργό Περιβάλλοντος, Sergio Costa και τον Γερμανό Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Jochen Flasbarth.

Επίσης είχε την ευκαιρία να συζητήσει κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  Pascal Canfin, τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης για το Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Daniel Calleja και τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης για το Κλίμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mauro Petriccione.

Τέλος, επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας του Λουξεμβούργου (Luxembourg Institute of Science and Technology – LIST), τον μεγαλύτερο Οργανισμό έρευνας και τεχνολογίας της χώρας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανώτερης Εκπαίδευσης και Έρευνας, που δραστηριοποιείται στους τομείς του περιβάλλοντος, των υλικών και των νέων τεχνολογιών.

 

Διαφήμιση