Αρχική Περιβάλλον Δήμος Αθηναίων: Βιώσιμη κινητικότητα με τη συμβολή των πολιτών

Δήμος Αθηναίων: Βιώσιμη κινητικότητα με τη συμβολή των πολιτών

0
Δακτύλιος Οχημάτων Αθήνας
Διαφήμιση

Ξεκινά ο πρώτος κύκλος διαβουλεύσεων για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Αθηναίων.

Πρόκειται για ένα Διήμερο Δημόσιων Συναντήσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 13:30 στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 50), με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και των φορέων της πόλης, αλλά και την ενεργή συμμετοχή τους στις διαδικασίες εκπόνησης του Σχεδίου.

Καταγραφή των αναγκών

32ου Γύρου της Αθήνας

Ζητούμενο είναι η καταγραφή των αναγκών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τόσο οι πολίτες σε σχέση με τις μετακινήσεις στην πόλη, όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς, των οποίων η λειτουργία είτε επηρεάζει, είτε επηρεάζεται από το σύστημα κινητικότητας της πόλης.

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο

Με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Αθηναίων επιδιώκεται ο σχεδιασμός της κινητικότητας στην πόλη της Αθήνας με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο.

Προτείνονται μέτρα που:

  • διευκολύνουν τις καθημερινές μας μετακινήσεις,
  • επιτρέπουν την πρόσβαση σε όλα τα σημεία της πόλης από όλους
  • μετατρέπουν την πόλη σε ζωντανό, ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον.

Οι δρόμοι ως ζωντανός δημόσιος χώρος

Αυτοκίνητα

Με τη λογική που είχε επικρατήσει τα προηγούμενα χρόνια, η λειτουργία των δρόμων συνδεόταν με την κυριαρχία των οχημάτων, την ανάπτυξη ταχύτητας, τον εξοστρακισμό των πεζών. Με το ΣΒΑΚ εισάγεται μια νέα προσέγγιση. Οι δρόμοι αντιμετωπίζονται ως ζωντανός δημόσιος χώρος, που μπορεί να υποδεχθεί ποικίλες δραστηριότητες και κάθε κατηγορία χρηστών.

Πράσινο Ταμείο

Το ΣΒΑΚ του Δήμου Αθηναίων χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020. Η παρακολούθηση της πορείας των εργασιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου από πολίτες και φορείς και η συμμετοχή τους σε κρίσιμα ορόσημά του, αποτελούν βασικές παραμέτρους της επιτυχίας του. Η διαδικασία συμμετοχής οργανώνεται σε διαδοχικά στάδια και πραγματοποιείται, μεταξύ άλλων και μέσω των συγκεκριμένων θεματικών διαβουλεύσεων. Η ενεργή συμμετοχή των δημοτών είναι πολύ σημαντική για την κατάρτιση ενός σχεδίου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες
και επιδιώξεις όλων των εμπλεκομένων φορέων και πολιτών.

Πληροφορίες και συμπλήρωση του σχετικού ερωτηματολογίου εδώ: https://svak-athina.com/συμμετεχω-στο-σχεδιασμο/

Διαφήμιση