Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Χατζηδάκης: Διευκολύνσεις για την Πράσινη Ενέργεια

Χατζηδάκης: Διευκολύνσεις για την Πράσινη Ενέργεια

0
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ
Διαφήμιση

Ειδήσεις σχετικά με τις ΑΠΕ και την πράσινη ενέργεια έφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στο συνέδριο Renewable & Storage Forum, του Energypress.

Για τις ΑΠΕ

Οι μονάδες ΑΠΕ που δε θα έχουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης θα εντάσσονται αυτόματα στην αγορά. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί είναι οι παραγωγοί που θεωρούν ότι μπορούν να βρουν στην αγορά καλύτερες τιμές από τους διαγωνισμούς και “κρατούν” τα έργα τους.

Για τα μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά

ΑΠΕ

Τα μεγάλα πάρκα άνω των 250 μεγαβάτ δεν θα μετέχουν στους διαγωνισμούς και θα προωθούνται με ειδικό πλαίσιο στήριξης. Η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί θετικά για την αποζημίωση των εν λόγω έργων μέσω της διαδικασίας ατομικής κοινοποίησης στην Κομισιόν και η σχετική διαδικασία θα νομοθετηθεί από το ΥΠΕΝ. Στον τομέα αυτό υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, που μέχρι στιγμής δε μπορούσε να μετουσιωθεί σε πράξη. Η αγορά έχει επισημάνει τη κεφαλαιώδη σημασία των μεγάλων πρότζεκτ για την υλοποίηση του στόχου ΑΠΕ το 2030.

Για την αποθήκευση ενέργειας και τα παράκτια αιολικά

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ

Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για δύο ειδικές κατηγορίες, πρώτα για τις υβριδικές μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και στη συνέχεια για τα offshore αιολικά. Για τα υβριδικά καταρχάς θα απεμπλακεί η αδειοδότηση από την κοστολόγηση της ενέργειας (που μένει να αποφασιστεί), ώστε να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις. Και παράλληλα θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για την κοστολόγηση και ευρύτερα για το πλαίσιο στήριξης. Σε ό,τι αφορά τα offshore και εδώ θα υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε να αξιοποιηθεί το διεθνές ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στον τομέα.

Για τις αδειοδοτήσεις

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι εκτός από τις ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ που περιλήφθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, θα υπάρξει δεύτερο κύμα αλλαγών στις αδειοδοτήσεις ΑΠΕ στη βάση των προτάσεων της ΡΑΕ ενώ θα ακολουθήσει και τρίτη παρέμβαση σε θέματα χωροταξίας που θα περιλαμβάνει και θέματα χωροταξίας ΑΠΕ.

Διαφήμιση