Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΝ: Σεπτέμβριος με ρυθμίσεις για τις χρήσεις γης και τα αυθαίρετα

ΥΠΕΝ: Σεπτέμβριος με ρυθμίσεις για τις χρήσεις γης και τα αυθαίρετα

0
αυθαίρετα
Διαφήμιση

Φαίνεται ότι όσο υπάρχει Ελλάδα θα υπάρχουν και αυθαίρετα… Το ζήτημα που έχει ταλανίσει τόσες και τόσες κυβερνήσεις, δεν δείχνει να κλείνει προς το παρόν. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, ετοιμάζει μεν ριζικές αλλαγές στο πολεοδομικό τοπίο της χώρας, η παράταση δε του νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων θεωρείται πιθανή, καθώς δεν υπάρχει καμία σχετική ανακοίνωση.

Ανεξαρτήτως πάντως των προθέσεων του ΥΠΕΝ, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει να σεβαστούν τις προθεσμίες και να σπεύσουν να τα τακτοποιήσουν με τον ισχύοντα νόμο, δηλαδή πριν τις 9 Νοεμβρίου 2019, αλλιώς κινδυνεύουν με κατεδάφιση.

1,5 εκατομμύριο αυθαίρετα

αυθαίρετα

Τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής στο σύστημα τακτοποίησης έχουν μπει περίπου ενάμισι εκατομμύριο αυθαίρετα. Από αυτά, όμως, σε φάση οριστικής περαίωσης διαδικασιών βρίσκονται μόνο τα 221.302 ακίνητα, ενώ διαδικασίες υπαγωγής στις ρυθμίσεις έχουν υποβληθεί για 300.138 ακίνητα και σε φάση οριστικής υπαγωγής βρίσκονται 468.784 φάκελοι. Μέχρι τώρα, από τις δηλώσεις αυθαιρέτων έχει μπει στα δημόσια ταμεία ποσό που προσεγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ.

Οι κατευθύνσεις

Σύμφωνα με το Έθνος, δύο είναι οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθεί η πολιτική του ΥΠΕΝ για τα αυθαίρετα:

  • Η παραδοχή ότι τα αυθαίρετα κτίσματα στη χώρα ξεπερνούν το ενάμισι εκατομμύριο.
  • Η ανάγκη να σταματήσει το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης στο μέλλον.

Τώρα για τα δασικά αυθαίρετα, το σχέδιο νόμου θα αφορά μόνο τις περιπτώσεις «οργανωμένων» οικισμών και όχι μεμονωμένα ή διάσπαρτα ακίνητα μέσα σε δασικές εκτάσεις. Αυτά, θεωρείται ότι θα εξαιρεθούν από οποιαδήποτε τυχόν μελλοντική τακτοποίηση.

Πολυνομοσχέδιο

αυθαίρετα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να αλλάξει πλήρως τον πολεοδομικό χάρτη της χώρας. Το σχέδιο νόμου θα παρουσιαστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και προτεραιότητα σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν στο οικιστικό περιβάλλον θα δοθεί στο ξεκαθάρισμα του τοπίου ως προς τις χρήσεις γης. Στόχος είναι όχι μόνο να θεσμοθετηθούν χρήσεις γης -όπου δεν υπάρχουν- αλλά και να αναθεωρηθούν οι υφιστάμενες. Το υπουργείο φιλοδοξεί σε διάστημα τεσσάρων ετών από σήμερα να υπάρχουν θεσμοθετημένες χρήσεις για το 50% της χώρας, καθώς τώρα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 20% των δημοτικών ενοτήτων της Ελλάδας, με περισσότερες από τις μισές χρήσεις γης να κρίνονται προβληματικές και παρωχημένες.

Διαφήμιση