Αρχική Ενέργεια Άμστερνταμ: Μετά τα ποδήλατα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Άμστερνταμ: Μετά τα ποδήλατα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

0
AMSTERDAM ELECTRIC CARS
Διαφήμιση

Είναι γνωστό ότι η Ολλανδία πρωτοπορεί σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Έχοντας προ πολλού λύσει τα βασικά (και αυτονόητα) της διαχείρισης των απορριμμάτων, της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της οικολογικής μετακίνησης, επιχειρεί πλέον να πάει τα πράγματα ακόμη πιο πέρα.

Έτσι, οι αρχές του Άμστερνταμ ανακοίνωσαν πρόσφατα τα σχέδιά τους να απαγορεύσουν σε όλα τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα την πρόσβαση στην πόλη μέχρι το 2030. Δηλαδή σε μια δεκαετία, κατά την οποία πρέπει να ανασκουμπωθούν και να φτιάξουν τις υποδομές που θα στηρίξουν μια πόλη με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ήδη από την επόμενη χρονιά κάποια ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο κέντρο του Άμστερνταμ, ενώ από το 2022 τα λεωφορεία της γραμμής και τα τουριστικά θα μπαίνουν μόνο αν χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υδρογόνο. Στόχος είναι το 2030 η πόλη να έχει απαλλαγεί από τους ενοχλητικούς και ανθυγιεινούς ρύπους των οχημάτων.

Θέμα υγείας

AMSTERDAM1«Για το Άμστερνταμ είναι κυρίως θέμα υγείας, με τους στόχους για την κλιματική αλλαγή να ακολουθούν» εξηγεί η αντιδήμαρχος της πόλης Σάρον Ντίκσμα. «Θέλουμε καθαρό αέρα για όλους στο Άμστερνταμ, καθιστώντας την κίνηση ελεύθερη από εκπομπές ρύπων των οχημάτων και μειώνοντας τις εκπομπές από άλλες πηγές».

Ο καθαρότερος αέρας υπολογίζεται ότι θα αυξήσει το μέσο όρο ζωής κατά 3 μήνες και θα μειώσει το διοξείδιο του άνθρακα κατά 9%.

Οι υποδομές

Το Άμστερνταμ διαθέτει 3.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που λειτουργούν σε χώρους πάρκινγκ. Το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν άλλοι 1.000 στους δρόμους ώστε να μπορεί κάθε ιδιοκτήτης ηλεκτρικού αυτοκινήτου να το φορτίζει στη γειτονιά του.

Οι κάτοικοι ενθαρρύνονται να επιλέξουν τα ηλεκτρικά οχήματα μέσα από σχετικά προγράμματα και επιχορηγήσεις. Οι αρχές ωστόσο εκτιμούν ότι για να εξυπηρετηθούν τόσα πολλά οχήματα θα χρειαστούν τουλάχιστον 23.000 σταθμοί φόρτισης μέχρι το 2025.

Για την εταιρεία ενέργειας Vattenfall, που έχει κατασκευάσει τις υποδομές, η πρόκληση είναι τεράστια. «Είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που αναλαμβάνουμε ένα έργο τέτοιων διαστάσεων» σημειώνει ο Πιέτερ βαν Ομέρεν, υπεύθυνος της εταιρείας για την ηλεκτροκίνηση και προειδοποιεί ότι αν ολόκληρη η πόλη τύχει να φορτίσει τα οχήματά της ταυτόχρονα, το σύστημα θα καταρρεύσει. Η λύση είναι να επιβραδυνθεί η φόρτιση σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγαλύτερη ζήτηση.

Τετραπλασιασμός των οχημάτων

AMSTERDAM3

Σήμερα κυκλοφορούν στο Άμστερνταμ γύρω στα 17.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αριθμός που αναμένεται να τετραπλασιαστεί στα επόμενα 3 χρόνια! Αντίστοιχα, πολλοί οδηγοί ταξί και σοφέρ έχουν στραφεί στην ηλεκτροκίνηση, ωστόσο δεν είναι σε θέση όλοι οι οδηγοί ΙΧ να καλύψουν το κόστος της αγοράς ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Η αντιδήμαρχος αναγνωρίζει το πρόβλημα: «Χρειαζόμαστε καθαρά αυτοκίνητα αλλά και μια αγορά μεταχειρισμένων μέχρι το 2025» λέει χαρακτηριστικά. «Χρειαζόμαστε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά είμαι αισιόδοξη ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση και κοινωνική αποδοχή, θα τα καταφέρουμε».

Διαφήμιση