Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΥΠΕΝ: Ηχηρό μήνυμα για το κλίμα οι κινητοποιήσεις των νέων

ΥΠΕΝ: Ηχηρό μήνυμα για το κλίμα οι κινητοποιήσεις των νέων

0
πορεια4
Διαφήμιση

Καθώς κλιμακώνονται οι μαθητικές (και όχι μόνο) κινητοποιήσεις για το κλίμα, εν όψει μάλιστα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ που θα φιλοξενηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνει το παρών επισημαίνοντας τα εξής: «Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, βλέπουμε με περηφάνια τα παιδιά μας να στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα. Ένα μήνυμα αγωνίας, αλλά και ένα κάλεσμα για δράση. Όχι αύριο, αλλά σήμερα!»

Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να καταθέσει πρόταση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά. «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση, που προχωράει την απολιγνιτοποίηση της χώρας, για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε οριζόντια σε πραγματικά προοδευτικές πολιτικές για τη βιοποικιλότητα, για τα δάση, για την προστασία των θαλασσών μας. Όλοι θα αντιληφθούν τους επόμενους μήνες την ιδιαίτερη ευαισθησία της ελληνικής κυβέρνησης στο μείζον ζήτημα του περιβάλλοντος».

Τι πρέπει να περιμένουμε σε επίπεδο ΕΕ

Fridays for Future - Πορεία για την κλιματική αλλαγή

Ωστόσο, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF χτυπάει το καμπανάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τις υποχρεώσεις της για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την σταδιακή αποδέσμευση της γηραιάς ηπείρου από τον άνθρακα.

Η οργάνωση σχολιάζει μάλιστα ότι ενώ η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν έχει δεσμευτεί ότι θα αυξήσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών ρύπων στην ΕΕ από 40% σε 50-55% η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναμένεται να καταθέσει κάποια σχετική επίσημη πρόταση κατά την παγκόσμια διάσκεψη.

Παρόλα αυτά εκφράζει την αισιοδοξία της ότι τα προοδευτικά κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να ανακοινώσουν τις εθνικές τους φιλοδοξίες για τη μείωση των ρύπων και την υποστήριξή τους για την ευρύτερη συλλογική φιλοδοξία, δίνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι μόνο η υιοθέτηση ριζοσπαστικών πολιτικών μπορεί να οδηγήσει σε μια αποτελεσματική λύση της κλιματικής κρίσης.

65% μείωση ως το 2030

πορεια2

«Η κλιματική κρίση βρίσκεται στο προσκήνιο παγκοσμίως. Οι επιστημονικές αποδείξεις είναι αδιάσειστες και η υποστήριξη του κόσμου μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά» επισημαίνει η Ίμκε Λουμπέκε, υπεύθυνη για το Κλίμα και την Ενέργεια στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF στις Βρυξέλλες. «Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν έχει κάνει μια δυνατή αρχή ζητώντας μεγαλύτερες μειώσεις ρύπων και κλιματικούς νόμους: αυτό πρέπει να γίνει πραγματικότητα και να ενδυναμωθεί περαιτέρω. Καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες θα βρίσκονται στη σύνοδο τη Δευτέρα, και την Τρίτη θα συζητήσουν τα εθνικά πλάνα τους για το κλίμα, πρέπει να θέσουν προτεραιότητες. Για να εφαρμοστεί η συμφωνία του Παρισιού, η ΕΕ πρέπει να μειώσει τις εκπομπές της κατά 65% έως το 2030 ώστε να καταστεί κλιματικά ουδέτερη το 2040».

Και η Ελλάδα ανάμεσα στις πιο “δραστήριες” χώρες-μέλη

Σημειώνεται ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής, την ΕΕ θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η Φινλανδία ως Προεδρεύουσα αυτή την περίοδο, ενώ θα κάνουν εισηγήσεις το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία βέβαια, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ημερολόγιο

πορεια5

Τι θα συμβεί όμως από πλευράς συναντήσεων αλλά και κινητοποιήσεων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και κατά τη διάρκειά της; Το WWF δίνει το λεπτομερές πρόγραμμα για να έχουμε τον νου μας:

  • 23-27/9: Περισσότερες από 150 δράσεις για το κλίμα θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της «Εβδομάδας για το κλίμα» που έχουν οργανώσει περιβαλλοντικές ΜΚΟ, επιχειρήσεις, κυβερνητικοί φορείς, πανεπιστήμια κλπ.
  • Σάββατο 21/9: Κλιματική Σύνοδος Νέων υπό την αιγίδα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ.
  • Δευτέρα 23/9: Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη.
  • Τρίτη 24/9: Συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών ενέργειας για να συζητηθούν τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα.
  • Τετάρτη 25/9: Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) θα δημοσιεύσει έκθεση που θα παρουσιάζει νέα στοιχεία σχετικά με το πόσο επηρεάζει η άνοδος της θερμοκρασίας τους ωκεανούς και τις πολικές περιοχές του πλανήτη.

Της Αλεξάνδρας Χαΐνη

Διαφήμιση