Αρχική Καινοτομία Εφαρμογή για κινητά παρέχει εξατομικευμένη πρόβλεψη για το OHSS

Εφαρμογή για κινητά παρέχει εξατομικευμένη πρόβλεψη για το OHSS

0
OHSS
Διαφήμιση

Μια εφαρμογή για κινητά που θα αντιμετωπίσει την ανάγκη των κλινικών χειρούργων για μία εξατομικευμένη πρόβλεψη για OHSS βάσει του προφίλ κάθε ασθενούς. Το ελληνικό έργο που κέρδισε την χρηματοδότηση, είναι πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα. Θα λάβει καθοδήγηση και χρηματοδότηση ύψους 75.000 ευρώ από την EIT Health, μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας. 

Σε ένα από τα πιο ελπιδοφόρα προγράμματα καινοτομίας για την υγειονομική περίθαλψη στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη, οι αξιολογητές επέλεξαν δώδεκα έργα που στο μέλλον θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ευρωπαίους πολίτες να ζήσουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένες ζωές. Συνολικά υποβλήθηκαν 104 αιτήσεις. Από τα δώδεκα επιλεγμένα έργα, το ένα παρουσιάστηκε από την Ελληνική ομάδα. 

RIS Hubs 2019

Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από το  EIT Health Regional Innovation Scheme (RIS) , το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υποστηρίζει ευρωπαϊκές χώρες  στην ανακάλυψη και ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε άλλους τομείς. Το EIT Health RIS Innovation Call στοχεύει στη χρηματοδότηση υψηλής ποιότητας, ισχυρών και ισορροπημένων έργων που θα αναπτυχθούν από τοπικούς ακαδημαϊκούς φορείς και επιχειρήσεις μαζί. Η ανάπτυξη των έργων θα υποστηριχτεί από τους τοπικούς συνεργάτες του προγράμματος, όπου στην περίπτωση της Ελλάδας είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στην Αθήνα. Το  έργο που κέρδισε θα λάβει καθοδήγηση, χρηματοδότηση έως € 75 000 και σύνδεση με δυνητικούς εταίρους για την ανάπτυξη επιχειρηματικών ευκαιριών. Το επιλεγμένο έργο στην Ελλάδα είναι: 

  • Το PredictOHSS, είναι μια εφαρμογή για κινητά που αναπτύχθηκε από μια καινοτόμα εταιρία που εστιάζει στην προώθηση της καινοτομίας στην  υγεία, προκειμένου να υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων, να αυξήσει την αυτοματοποίηση και, ως εκ τούτου, να καταστήσει την υγειονομική περίθαλψη απλούστερη και αποτελεσματικότερη. Στην Ευρώπη πραγματοποιούνται περίπου 780.000 κύκλοι θεραπείας IVF ετησίως. Το OHSS (σοβαρό σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών) είναι μια σοβαρή επιπλοκή που επηρεάζει τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Συνδέεται με θνησιμότητα, με αναφερθείσα συχνότητα 3 θανάτων ανά 100.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε διέγερση των ωοθηκών και 2040 περιπτώσεις σοβαρών περιστατικών, όπως αναφέρθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες για το έτος 2014. Η εφαρμογή “PredictOHSS” θα αντιμετωπίσει την ανάγκη των κλινικών χειρούργων για εξατομικευμένη πρόβλεψη του OHSS βάσει του προφίλ κάθε ασθενούς.

EIT Health

«Φέτος διοργανώσαμε το πρόγραμμα EIT Health InnoStars για την καινοτομία για χώρες οι οποίες – σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων καινοτομίας – είναι πιο προηγμένες όσον αφορά τις καινοτομίες. Ο αριθμός των εφαρμογών ξεπέρασε και  τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας», δήλωσε η Mónika Tóth, Υπεύθυνη του Προγράμματος RIS του ΕΙΤ Health InnoStars.  «Ο διαγωνισμός απέδειξε ότι οι δυνατότητες καινοτομίας στον τομέα της υγείας είναι πολύ υψηλές στις αναπτυγμένες  χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καινοτομίας. Η υποδομή μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι λιγότερο ανεπτυγμένη από ό, τι στις πιο προηγμένες χώρες, αλλά η δεξαμενή ταλέντων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα RIS είναι αξιοσημείωτη και οι δυνατότητες καινοτομίας είναι εντυπωσιακές. Οι χώρες μας έχουν νέους, ταλαντούχους ανθρώπους που είναι ψηφιακά καταρτισμένοι και διψούν να αγκαλιάσουν την αλλαγή. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά της ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία ελπίζουμε ότι θα βελτιώσουν τη ζωή όλων των ευρωπαίων πολιτών ». 

«Η καινοτομία είναι το βασικό στοιχείο στο οποίο πρέπει να βασιζόμαστε για ένα επιτυχημένο μέλλον. Στόχος μας είναι να φέρουμε μια νέα τεχνολογία και μια μεγάλη ιδέα στην “αγορά” », δήλωσε ο Γεώργιος Μέγας, Υπεύθυνος Έργου από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. «Το Σύστημα  Καινοτομίας του EIT Health  είναι ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο θα ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας για την τόνωση των τοπικών οικοσυστημάτων καινοτομίας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική ομάδα με όραμα για το μέλλον της έρευνας και της καινοτομίας». 

Εκτός από το ένα έργο στην Ελλάδα, επιλέχθηκαν ακόμα, τέσσερα από τη Σλοβενία, δύο από την Κροατία και τη Ρουμανία, ένα από την Εσθονία, τη Σλοβακία και την Ιταλία. Το νικητήριο project από την Ιταλία παρουσίασε μια ειδική συσκευή για την κοιλιακή αορτική αναισθησία (ΑΑΑ) με την προσθετική παρασκευή (ΑΜ). Το ANEURIS είναι μια πρωτοποριακή ενδοπρόσθεση που θα επιτρέψει την αντικατάσταση της ανοικτής χειρουργικής με μια πιο απλή ενδοαγγειακή θεραπεία. 

Η πλήρης λίστα των νικητών του EIT Health RIS Innovation Call 2019 είναι εδώ. 

Διαφήμιση