Αρχική Περιβάλλον ΥΠΕΝ: Δασική πολιτική με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης

ΥΠΕΝ: Δασική πολιτική με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης

0
dasi elladas
Διαφήμιση

Τις βασικές προτεραιότητες της δασικής πολιτικής της κυβέρνησης παρουσίασε στο 19ο Δασολογικό Συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

«Τα δάση μας οφείλουμε να τα φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού. Και αυτό απαιτεί πρώτα από όλα την αποδοτική συνεργασία μεταξύ κεντρικής διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και δασικών υπηρεσιών. Μόνο έτσι θα πετύχουμε τη σύγχρονη, παραγωγική διαχείριση των δασών, με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Και αυτό δεν είναι μόνο προσωπικές μου θέσεις. Είναι θέσεις του πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε με έμφαση.

Στόχος του υπουργείου, υπογράμμισε, είναι η υιοθέτηση μιας «ολιστικής αντιμετώπισης» όλων των θεμάτων που άπτονται του δασικού τομέα, η οποία θα στηρίζεται σε συγκεκριμένους άξονες.

Οι άξονες

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ2 1. Ολοκλήρωση του μεγάλου έργου των Δασικών Χαρτών: Έως σήμερα έχουν θεωρηθεί δασικοί χάρτες που καλύπτουν το 55% της χώρας, εκ των οποίων έχει αναρτηθεί το 52% και κυρωθεί το 44,25%.

Στρατηγικός στόχος του ΥΠΕΝ είναι οι υπό κατάρτιση σήμερα δασικοί χάρτες να θεωρηθούν και να αναρτηθούν εντός του Ιανουαρίου 2020, ώστε να υπάρχουν μερικώς κυρωμένοι δασικοί χάρτες, για όλες τις περιοχές της χώρας, στο τέλος του 2020.

“Η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών είναι σημαντική για έναν ακόμα λόγο: Για να απεμπλακεί η Δασική Υπηρεσία από γραφειοκρατικά ζητήματα στην καθημερινότητά της. Τους δασικούς μας τους χρειαζόμαστε στο πεδίο, όχι κλεισμένους σε γραφεία!” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

2. Αντιπυρικός σχεδιασμός, με έμφαση στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων: “Οφείλουμε να διασφαλίσουμε μια ευέλικτη και αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης δασικών πυρκαγιών. Ώστε με συγκεκριμένο σχέδιο όχι μόνο να προλαμβάνεται, αλλά και να αποτρέπεται άμεσα η επέκταση οποιοδήποτε καταστροφικού φαινομένου. Σκοπεύουμε να επικαιροποιήσουμε τον χάρτη επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών σε επίπεδο Δασικής Υπηρεσίας. Ο υφιστάμενος χάρτης έχει μείνει ίδιος από το 1980!” σημείωσε ο υπουργός.

3. Εθνικά Προγράμματα Αναδασώσεων: Στις αναδασώσεις η Ελλάδα είναι πολύ πίσω όχι μόνο από άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και από χώρες όπως η Τουρκία. “Οφείλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με την αναδάσωση, ακολουθώντας καλές ευρωπαϊκές πρακτικές άλλων μεσογειακών χωρών όπως η Ισπανία. Ειδική έμφαση πρέπει να δοθεί στις περιοχές όπου η φυσική αναγέννηση δεν μπορεί να λειτουργήσει”.

Δασικά μέτρα

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ1

Όσον αφορά στα έργα, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για τα δασικά μέτρα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.  Πρόκειται για συνολικό προϋπολογισμό 245 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. “Και με λύπη οφείλω να σημειώσω ότι από αυτά τα 245 εκατομμύρια δεν έχει απορροφηθεί τίποτα. Μηδέν!” υποστήριξε.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν τη δάσωση γεωργικών γαιών, τα αγροδασικά συστήματα, την πρόληψη και την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, τις επενδύσεις και τις προστατευόμενες περιοχές. “Είναι κρίμα τα χρήματα αυτά να χαθούν!”

“Χρειαζόμαστε επίσης μια σειρά από πρωτοβουλίες για καλλιεργητικές υλοτομίες, υπό την επίβλεψη των δασικών αρχών φυσικά για να θωρακίσουμε τα δάση μας, αλλά και για να τα κάνουμε πιο παραγωγικά”.

Δασική Διοίκηση

dasos

Ανάγκη βελτίωσης του συντονισμού: Είναι σημαντικό να συζητηθεί, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, όσο και μεταξύ κυβέρνησης και όλων των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών, η βελτίωση του σημερινού μοντέλου για την άσκηση της δασικής πολιτικής.

Πρέπει να διευκρινιστεί τι κάνει το ΥΠΕΝ, τι κάνουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και τι κάνουν τα δασαρχεία. “Πώς δημιουργείται προστιθέμενη αξία με συνεργασίες. Δεν γίνεται το σύστημα να βασίζεται σε προσωπικές σχέσεις βασισμένες σε αναμνήσεις περασμένων ετών. Πρέπει να υπάρχει μια σαφής διοικητική δομή!” πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας: Στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός θεωρεί απαραίτητη την αναβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας με σύγχρονα μέσα και υποδομές, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στο ρόλο της. “Σήμερα γνωρίζουμε ότι η δασική υπηρεσία δεν έχει καν στολές! Δεν γίνεται να προχωρήσουμε αν δεν κάνουμε ούτε τα βασικά που γίνονται σε άλλες χώρες!”

Κωδικοποίηση Δασικής Νομοθεσίας: Άλλος ένας στόχος είναι επίσης να ολοκληρωθεί άμεσα η επικαιροποίηση του έργου, ώστε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων ο νέος Δασικός Κώδικας. Όπου απαιτούνται τροποποιήσεις, θα πραγματοποιηθούν.

Δασικοί συνεταιρισμοί: Πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας των δασικών συνεταιρισμών και να αντιστοιχεί, πλέον, στη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών: Ιδρύθηκαν 8 νέοι Φορείς το 2018, οι οποίοι προστέθηκαν στους ήδη 28 που λειτουργούσαν, φτάνοντας στο σύνολο τους 36. Όμως, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, 1,5 χρόνο μετά οι 8 νέοι επί της ουσίας δεν λειτουργούν καθόλου λόγω της έλλειψης μέσων, αλλά και της απόστασης που αντικειμενικά τους χωρίζει από το Υπουργείο. “Κάτι πάει λάθος! Για αυτό έχουμε ανακοινώσει ότι στις 8 Οκτωβρίου ξεκινάμε ανοιχτή διαβούλευση με στόχο να βελτιωθεί το προβληματικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης”.

Δεν έχουμε άλλα περιθώρια

das

“Όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε για να προστατέψουμε και να αναπτύξουμε τα δάση μας. Δεν έχουμε περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις. Και σας διαβεβαιώνω ότι η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή σε όσους έχουν να προτείνουν λύσεις που θα μας βοηθήσουν να πάμε μπροστά” κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης. “Γνωρίζω τις δυσκολίες, αλλά θέλω να σας μιλήσω ειλικρινά: Το ζήτημα αυτό το έχω κοντά στην καρδιά μου. Και είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι μπορώ ώστε φεύγοντας από αυτό το υπουργείο να έχω βάλει το λιθαράκι μου για να αφήσουμε στις επόμενες γενιές τα δάση μας σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι τα παραλάβαμε”.

Διαφήμιση