Αρχική Καταστροφές Χάος στη Μόρια – Νεκροί μια μητέρα με το μωρό της (βίντεο)

Χάος στη Μόρια – Νεκροί μια μητέρα με το μωρό της (βίντεο)

0
Χάος στη Μόρια - Νεκροί μια μητέρα με το μωρό της
Διαφήμιση

Χάος επικρατεί τις τελευταίες ώρες στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, καθώς μετά τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής μία μητέρα και το μωρό της έχασαν τη ζωή τους. Η απανθρακωμένη σορός της άτυχης γυναίκας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ακόμη όπως αναφέρει η ιστοσελίδα stonisi.gr, οι πρόσφυγες έχουν ανασύρει το άψυχο σώμα του μωρού από τα αποκαΐδια του κοντέινερ το οποίο είναι καμένο και θρηνούν, περιφέροντάς το μέσα στον χώρο του καταυλισμού. Σημειώνεται ότι στον συγκεκριμένο χώρο ζουν 12.000 άνθρωποι, την ώρα που η χωρητικότητά του περιορίζεται στα 3.000 άτομα.

Υπό έλεγχο η φωτιά

Η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα της Κυριακής έχει τεθεί υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική, ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή είναι τεταμένη. Αμέσως μετά την εκδήλωση της φωτιάς, ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών και αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησε με δακρυγόνα. Μάλιστα ομάδα προσφύγων επιχείρησε να προχωρήσει σε κατάληψη του κέντρου κράτησης, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις αυξάνονται συνεχώς. Στο μεταξύ ασθενοφόρο παρέλαβε πέντε άτομα τα οποία μετέφερε στο νοσοκομείο του νησιού με ορθοπεδικά τραύματα.

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκαν δύο φωτιές στη Μόρια: Η μία στο εσωτερικό του καταυλισμού και η άλλη ήταν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, σε αγροτοδασική έκταση. Αυτό που προξενεί επίσης εντύπωση είναι ότι οι δύο εστίες ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει ότι στη «ζώνη 4», όπου ξέσπασε η φωτιά διαμένουν σε οικίσκους κυρίως Αφρικανοί.

Χάος στη Μόρια - Νεκροί μια μητέρα με το μωρό της

Κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων από την Αθήνα

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έδωσε εντολή σε δύο διμοιρίες των ΜΑΤ (έφυγαν από το ΟΑΚΑ όπου περιφρουρούσαν το ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ) να μεταβούν με C-130 στη Μυτιλήνη. Επίσης στο νησί της Λέσβου αναμένεται να μεταβούν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης και ο ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κυτέλης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV έκανε λόγο για τεταμένη κατάσταση και έκανε έκκληση για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Ακόμη τόνισε πως πρέπει να τεθούν άμεσα σε ισχύ οι πρόσφατες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, λόγω επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει. Είχαν προηγηθεί δύο πυρκαγιές, η πρώτη την 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις. Υπάρχουν πληροφορίες αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί αν υπάρχουν θύματα. Ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις αναχωρούν ήδη με προορισμό την Μυτιλήνη. Στο σημείο μεταβαίνουν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής

«Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση πλησίον του ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου, επιχείρησαν 4 πυροσβέστες με δύο οχήματα και δύο Πετζετέλ. Στη συνέχεια, πυρκαγιά εκδηλώθηκε εντός του ΚΥΤ Μόριας Λέσβου όπου επιχείρησε η υπηρεσία μας με 12 πυροσβέστες και 4 οχήματα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχείρησαν με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., ενώ κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης απωθήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο του ANT1 για την φωτιά στη Μόρια

Διαφήμιση