Αρχική Μεταφορές Υπάρχει τρόπος να μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων έως το 2030

Υπάρχει τρόπος να μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων έως το 2030

0
kausaeria
Διαφήμιση

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, οι εκπομπές καυσαερίων, μπορούν να μειωθούν κατά το ήμισυ μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η έρευνα που δημοσιεύει ο Guardian, επισημαίνει ότι ο στόχος αυτός θα καταστεί εφικτός μόνο με τη βοήθεια ισχυρών κοινωνικών κινημάτων, που θα προωθήσουν τις αναγκαίες αλλαγές.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, φθηνότερες από την καύση ορυκτών καυσίμων σε πολλά μέρη του κόσμου, πρέπει να ενισχυθούν και να αντικαταστήσουν τις υποδομές καύσης άνθρακα. Αυτό, από μόνο του, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά το ήμισυ των εκπομπών καυσαερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, σύμφωνα με τη διεθνή μελέτη.

uperaktia aioliki energeia

Αν, επίσης, η ραγδαία υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό, τα οχήματα αυτά θα καλύπτουν ποσοστό 90% της αγοράς το 2030, περιορίζοντας δραστικά τις εκπομπές καυσαερίων από τις μεταφορές.

Ο περιορισμός της αποψίλωσης των δασών και η βελτίωση της διαχείρισης της γης είναι ικανές να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων κατά 9 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος, έως το 2030, αν και ο ελλιπής σχεδιασμός και τα οικονομικά συμφέροντα μπορεί να εμποδίσουν την εξέλιξη αυτή.

Κλειδί για κάθε επιτυχή μετάβαση θα είναι τα ισχυρά κοινωνικά κινήματα, που καλούν σε επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η υιοθέτηση νέων, περιβαλλοντικώς υπεύθυνων συνηθειών, όπως η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και η άσκηση πίεσης σε κυβερνήσεις και εταιρείες, θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Η μελέτη κατέγραψε 36 εξελίξεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν στον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι τις αλλαγές στην παραγωγή τροφίμων, τον αστικό σχεδιασμό και τις διεθνείς μεταφορές. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις θεωρούνται εφικτές από τους συντάκτες της μελέτης.

Ο Οουεν Γκάφνι, που συμμετείχε σε αυτή, κάλεσε τις μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως Facebook, Amazon και Google, να αναλάβουν δράση. «Δεδομένου ότι οι πλατφόρμες αυτές επηρεάζουν πλέον τις ανθρώπινες συμπεριφορές και την κατανάλωση, οφείλουν να υποστηρίξουν τους κοινωνικούς στόχους, διαφημίζοντας, για παράδειγμα, τον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων».

Η επιτακτική ανάγκη για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 αποδεικνύεται στο πόρισμα της μελέτης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η μελέτη συντάχθηκε από ακαδημαϊκά ιδρύματα, πράσινες ομάδες εκστρατείας και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

kausaeria 2

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian

Διαφήμιση