Αρχική Υγεία - Διατροφή Η Google τιμά την πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Έβερεστ

Η Google τιμά την πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Έβερεστ

0
Διαφήμιση

Τα 80 χρόνια από τη γέννηση της ορειβάτισσας Junko Tabei, γιορτάζει με το σημερινό της doodle η Google.

H Junko Tabei γεννήθηκε σαν σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, το 1939. Ανατράφηκε στο Μιχάρου, μια μικρή πόλη στο νομό Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.
Η Junko αγάπησε την αναρρίχηση από την ηλικία των 10 ετών και έμελλε να είναι η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε την κορυφή του βουνού Everest – αν και η ίδια έλεγε ότι θα προτιμούσε να την θυμούνται ως το 36ο άτομο που κατάφερε να ανέβει στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

«Δεν είχα την πρόθεση να είμαι η πρώτη γυναίκα στο Everest», τόνιζε. Ωστόσο, έγραψε ιστορία όταν το 1969 ίδρυσε στην Ιαπωνία την Λέσχη Αναρρίχησης για Κυρίες, κόντρα στην παραδοσιακή αντίληψη της εποχής ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι στο σπίτι.

Η αποστολή στο Έβερεστ

Η αποστολή του Έβερεστ ξεκίνησε την άνοιξη του 1975 με 15 ορειβάτες και 6 Σέρπα. Σε υψόμετρο 2.743,2 μέτρα, η κατασκήνωσή τους θάφτηκε από μια χιονοστιβάδα. Μετά από 3 ημέρες η Tabei κατάφερε να συνεχίσει την ανάβαση και να φτάσει στην κορυφή στις 16 Μαΐου 1975, συνοδευόμενη μόνο από τον Σέρπα Ang Tshering.

https://youtu.be/5gIzTUkbs9o

Οι επτά κορυφές

Η κατάκτηση της Tabei έλαβε τεράστια δημοσιότητα όμως εκείνη συνέχισε να σκαρφαλώνει με την ίδια σεμνότητα, καταφέρνοντας να κατακτήσει και τις “επτά κορυφές” -τις υψηλότερες δηλαδή κορυφές σε κάθε ήπειρο- όπως απεικονίζεται και doodle της Google. Μάλιστα η Τabei ανέβηκε στις υψηλότερες κορυφές 76 διαφορετικών χωρών. Απεβίωσε στις 20 Οκτωβρίου 2016.

 

Διαφήμιση