Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Thomas Cook: Η Condor αναλαμβάνει τον επαναπατρισμό των τουριστών στην Ελλάδα –...

Thomas Cook: Η Condor αναλαμβάνει τον επαναπατρισμό των τουριστών στην Ελλάδα – Γιατί «έπεσε» ο Βρετανικός όμιλος;

0
thomas cook condor bankruptcy
Διαφήμιση

Ο επαναπατρισμός 60.000 τουριστών της Thomas Cook στην Ελλάδα έως και το πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου, από την αεροπορική εταιρεία Condor, είναι ζήτημα μεγίστης σημασίας για την εταιρεία που διέσωσε το Γερμανικό Δημόσιo (με μεταβατικό δάνειο  380εκ. ευρώ) στον απόηχο της πτώχευσης του Βρετανικού κολοσσού. Σύμφωνα με πληροφορίες καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή  αναχώρηση των Γερμανών τουριστών από τη χώρας μας δεδομένου ότι η Condor κατέχει μεγάλο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα και  επιχειρεί για τη διάσωση του κύρους της μετά τη χειρά βοηθείας που έτεινε η Γερμανική Κυβέρνηση.

Το θέμα αντιμετωπίζει η  Επιτροπή Κρίσεων του υπουργείο Τουρισμού υπό τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη, που βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση μετά και τη νέας αίτησης πτώχευσης, αυτή τη φορά  της Γερμανικής  θυγατρικής του Βρετανικού ομίλου που εκπροσωπεί της εταιρείες Neckermann Reisen, Öger Tours και Bucher Reisen. Το θετικό είναι ότι μια τέταρτη συνεργαζόμενη εταιρεία με την Thomas Cook Γερμανίας  φαίνεται μέχρι στιγμής να διαφεύγει τον κίνδυνο . Πρόκειται για την εταιρεία Aldiana, που έχει στην ιδιοκτησία της το ξενοδοχείο Aldiana Club στον Μοχλό της Σητείας Κρήτης . Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε νωρίτερα ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις πρεσβείες του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Των χωρών δηλαδή που επηρεάζονται από την πτώχευση της Thomas Cook. Πρόκειται για το δεύτερο κύμα των προβλημάτων που όλες οι χώρες- φυσικά και η χώρα μας- είναι αναγκασμένες να αντιμετωπίσουν σε σχέση με την πτώχευση της Thomas Cook.

Όπως έγινε γνωστό η Thomas Cook Γερμανίας αναγκάστηκε να υποβάλλει την αίτηση προκειμένου να απαλλαγεί από τις χρηματοοικονομικές σχέσεις και ενδεχόμενες υποχρεώσεις της  μητρικής βρετανικής εταιρείας, η οποία ανακοίνωσε την πτώχευσή της τη Δευτέρα.

Θεοχάρης: Στηρίζουμε τον ελληνικό τουρισμό

υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη: « Η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών- περίπου 30.000 υπολογίζονται αυτή τη στιγμή που μαζί με τους 25.000 Βρετανούς ξεπεράσαν τους 50.000 – συνεχίζεται ομαλά. Όποια προβλήματα αναφύονται και ανακύπτουν τα επιλύουμε το συντομότερο δυνατό. Έχουμε στείλει ήδη οδηγίες στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού και αυτές στέλνουν οδηγίες στον ΣΕΤΕ στο ΞΕΕ, και στην ΠΟΞ ώστε να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση και στα μέλη τους.

Και σε αυτό το πρόβλημα κινηθήκαμε γρήγορα και με γρήγορα αντανακλαστικά. Θέλω να πω και το εξής τώρα που οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου είναι πια ξεκάθαρες.

Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού πως τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες η Ελληνική Κυβέρνηση θα έρθει να στηρίξει τον ελληνικό τουριστικό κλάδο, δηλαδή τον μεγαλύτερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Έστειλα ήδη το μήνυμα της στήριξης του κλάδου, όχι μόνο των επιχειρηματιών αλλά και των εργαζομένων, όλων των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή επηρεάζονται. Υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται και στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό. Η Κυβέρνηση θα στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους και θα το κάνει με εμφατικό τρόπο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την επίθεση της κυρίας Νοτοπούλου από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και για τα τις επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο από την κατάρρευση της Thomas Cook ο υπουργός δήλωσε:

«Όσον αφορά στην αήθη επίθεση της κυρίας Νοτοπούλου, είναι η δεύτερη φορά που παρακολουθώ μια εκστρατεία δυσφήμισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την κυρία Νοτοπούλου. Υπάρχουν και όρια. Πίστευα από την πρώτη στιγμή και πιστεύω πως ο ελληνικός τουρισμός είναι μια εθνική υπόθεση. Εγώ θα μείνω πιστός στο όραμα της εθνικής υπόθεσης του τουρισμού, της ενωμένης προσπάθειας που και ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν. Επιτέλους ας βάλουν μυαλό και ας αλλάξουν ρότα πριν να είναι πολύ αργά».

Γιατί έπεσε η Thomas Cook;

thomas cook plane 2

Λειτουργούσε παραδοσιακά. Δεν υιοθέτησε τη νέα τεχνολογία, λένε άνθρωποι της αγοράς. Είχε  μερικές εκατοντάδες καταστήματα με αρκετούς υπαλλήλους για ένα προϊόν το οποίο έχει περάσει στην ψηφιακή εποχή.

‘Άλλες εταιρείες όπως η «Booking» και η «Airbnb» έχουν πιάσει το «ρεύμα της εποχής» και τις νέες καταναλωτικές συνήθειες Δεν μπόρεσε να αλλάξει το επιχειρησιακό της μοντέλο . Και αυτό θεωρείται ένας από τους λόγους, που  η βρετανική κυβέρνηση δεν ενίσχυσε τα κεφάλαια της εταιρείας με τα ζητούμενα 200 εκατ. λίρες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η  Κύπρος υποδέχθηκε  το 2018 περί τα 4 εκατομμύρια τουρίστες αφήνοντας συνολικά, 2,7 δισ. ευρώ. Από την Thomas Cook έρχονταν παραδοσιακά περί τις 250 χιλιάδες τουρίστες, ενώ για το 2018 ήρθαν κοντά στις 200 χιλιάδες εισφέροντας περίπου 180 εκατ. ευρώ .

Συνολικά ο τουριστικός όμιλος Thomas Cook είχε μία μαύρη τρύπα στον  ισολογισμό της , ύψους πάνω από 3,1 δισεκατομμύρια λίρες, πριν ανακοινώσει την κατάρρευσή της τη Δευτέρα. Αυτό  αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Πίτερ Φανκχάουσερ,- σύφωνα με την εφημερίδα  Guardian  σε κατάθεσή του ως μάρτυρας στο ανώτατο δικαστήριο.Εκτός από την «μαύρη τρύπα» είχε και εφτά μη δεσμευτικές προσφορές για κάποια κομμάτια του συνολικού της έργου που κρίθηκαν εμπορικά μη  δικαιολογημένες και απορρίφθηκαν.

 Στην επισφαλή οικονομική κατάσταση της εταιρίας προστίθενται και έξοδα που αποκαλύφθηκαν, όπως πάνω από 380 εκατομμύρια προς συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και πάνω από 270 εκατομμύρια σε άλλους εξωτερικούς προμηθευτές. Και καθώς επιδεινωνόταν η κατάσταση της εταιρίας, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα, όπως ακυρώσεις πληρωμών, προκειμένου να προστατευτούν από απώλειες, επηρεάζοντας περαιτέρω τη ρευστότητα και την οικονομική κατάσταση του τουριστικού ομίλου.

Με πληροφορίες από την www.kathimerini.com.cy και την www.theguardian.com

Διαφήμιση