Αρχική Διάστημα ΕΑΑ: Δημιούργησε για την ESA κατάλογο μεταβλητών πηγών στο διάστημα

ΕΑΑ: Δημιούργησε για την ESA κατάλογο μεταβλητών πηγών στο διάστημα

0
Hubble image of variable star RS Puppis
This Hubble image shows RS Puppis, a type of variable star known as a Cepheid variable. As variable stars go, Cepheids have comparatively long periods — RS Puppis, for example, varies in brightness by almost a factor of five every 40 or so days. RS Puppis is unusual; this variable star is shrouded by thick, dark clouds of dust enabling a phenomenon known as a light echo to be shown with stunning clarity. These Hubble observations show the ethereal object embedded in its dusty environment, set against a dark sky filled with background galaxies.
Διαφήμιση

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε την έκδοση του πρώτου ομοιογενούς καταλόγου μεταβλητών πηγών στο διάστημα (Hubble Catalog of Variables-HCV), ο οποίος αναπτύχθηκε από ομάδα αστρονόμων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) με επικεφαλής την δρα Άλκηστι Μπονάνου.

Ο κατάλογος HCV, που χρηματοδοτήθηκε από την ESA, αναπτύχθηκε επί τέσσερα χρόνια από ομάδα αστρονόμων στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ, σε συνεργασία με το Space Telescope Science Institute (STScI) των ΗΠΑ. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics».

Μολονότι το Hubble δεν είναι τηλεσκόπιο που αποσκοπεί αποκλειστικά στην ανακάλυψη μεταβλητών πηγών στο διάστημα, εντούτοις έχει παρατηρήσει κάποιες περιοχές του ουρανού πολλαπλές φορές, στο πλαίσιο διαφορετικών παρατηρησιακών προγραμμάτων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το γεγονός αυτό παρέχει την ευκαιρία να αποκαλυφθούν νέες, αμυδρές μεταβλητές πηγές που δύσκολα παρατηρούνται με επίγεια τηλεσκόπια.

Τα αμυδρά μεγέθη και η υψηλή ανάλυση που επιτυγχάνει το Hubble, σε συνδυασμό με τη μεγάλη χρονική περίοδο της λειτουργίας του, είναι τα χαρακτηριστικά που καθιστούν μοναδικό ένα τέτοιο κατάλογο μεταβλητών πηγών. Ο κατάλογος, ο οποίος βασίστηκε σε εικόνες που παρατηρήθηκαν με τις κάμερες WFPC2, ACS και WFC3 του διαστημικού τηλεσκοπίου, παρέχει φωτομετρικές μετρήσεις όλων των πηγών που ανιχνεύονται στις εικόνες αυτές μέσω μιας ομοιογενούς ανάλυσης των αρχειακών εικόνων του Hubble, η οποία επέτρεψε για πρώτη φορά μια τέτοια αναζήτηση μεταβλητότητας.

Ο HCV μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο πιο πλήρης κατάλογος μεταβλητών πηγών, περιλαμβάνοντας 84.428 υποψήφιες μεταβλητές πηγές (από συνολικά 3,7 εκατομμύρια πηγές του HSC που ελέγχθηκαν για μεταβλητότητα).

Ο εντοπισμός μεταβλητών πηγών ανάμεσα στο μεγάλο και ανομοιογενές σύνολο φωτομετρικών μετρήσεων του Hubble παρουσίασε πολλές προκλήσεις, τις οποίες η κ. Μπονάνου και οι συνεργάτες της αντιμετώπισαν με ειδικές τεχνικές που χρησιμοποίησαν.

Ο HCV αναμένεται να αποτελέσει βασικό εργαλείο για την αστρονομική κοινότητα, καθώς περιλαμβάνει μεταβλητά αστέρια στον Γαλαξία, σε γειτονικούς γαλαξίες, καθώς και πηγές παροδικής μεταβλητότητας και μεταβλητούς ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες (κβάζαρ).

Ο HCV είναι προσβάσιμος μέσω του ESA Hubble Science Archive (eHST) στο ESAC και του Mikulski Archive for Space Telescopes (MAST) στο STScI.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροThomas Cook: Η Condor αναλαμβάνει τον επαναπατρισμό των τουριστών στην Ελλάδα – Γιατί «έπεσε» ο Βρετανικός όμιλος;
Επόμενο άρθροΥΠΕΝ: Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των σκουπιδιών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ