Αρχική Ενέργεια Στη φυλακή Τούρκος επιστήμονας λόγω… προστασίας της δημόσιας υγείας

Στη φυλακή Τούρκος επιστήμονας λόγω… προστασίας της δημόσιας υγείας

0
dilovasi1
Διαφήμιση

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα στην γειτονική μας χώρα ούτε καν για τους επιστήμονες: Σε 15 μήνες φυλάκισης καταδικάστηκε Τούρκος επιστήμονας επειδή …τόλμησε να αποκαλύψει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που ενέχει η τοξική ρύπανση στη δυτική Τουρκία, αναφέρει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή.

Το Δικαστήριο κατηγόρησε τον Bülent Sik για “αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών”, σε μια δίκη την οποία η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε “παρωδία”. Ο Δρ. Sik είχε δημοσιοποιήσει πέρσι τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε μεταξύ 2011 και 2015 μαζί με άλλους επιστήμονες για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την οποία προκύπτει στενή σχέση της τοξικότητας των εδαφών, του νερού και των τροφίμων με την αύξηση των ποσοστών του καρκίνου σε πολλές επαρχίες της δυτικής Τουρκίας.

Η “μοιραία” αρθρογραφία

turkish doc

Ο Sik έγραψε αρκετά άρθρα στην εφημερίδα Cumhuriyet, καθώς στην πορεία αντιλήφθηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε την πρόθεση να λάβει μέτρα. Η έρευνα «αποκάλυπτε ξεκάθαρα σε ποιο βαθμό οι υδάτινοι πόροι έχουν μολυνθεί από τοξικές ουσίες», δήλωσε ο ίδιος μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία θα παραμείνει ελεύθερος όσο εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσής του. «Η απόφαση του δικαστηρίου καταδεικνύει πως τα αποτελέσματα μιας έρευνας που αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία μπορούν να συγκαλυφθούν. Αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε.

Η κοινωνία των πολιτών

dilovasi2

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς παρά την άνθηση του βιομηχανικού τομέα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην έκθεση μάλιστα του Sik γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη βιομηχανική ζώνη του Ντιλόβασι, 80 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη: Στην περιοχή, όπου λειτουργούν πολλά εργοστάσια παραγωγής χημικών και μεταλλουργία, έχουν καταγραφεί επίπεδα καρκίνου κατά πολύ υψηλότερα από τον διεθνή μέσο όρο.

«Αντί να διώκουν όσους προειδοποιούν μέσω δικαστηρίων, οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να πραγματοποιούν έρευνα γι’ αυτό το σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντριου Γκάρντνερ, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.

Διαφήμιση