Αρχική Επιλεγμένα Η «Βραδιά του Ερευνητή» σήμερα σε έξι ελληνικές πόλεις

Η «Βραδιά του Ερευνητή» σήμερα σε έξι ελληνικές πόλεις

0
Βραδιά του Ερευνητή

Mε σύνθημα «Επιστήμη για όλους. Επιστήμη για σένα!» γιορτάζεται σήμερα Παρασκευή 27/09/19, η «Βραδιά του Εξερευνητή» με εκδηλώσεις που γίνονται ταυτόχρονα σε 370 πόλεις της Ευρώπης εκ των οποίων και έξι στην  Ελλάδα. Η φετινή βραδιά θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα και Ρέθυμνο και οι εκδηλώσεις ξεκινούν νωρίς το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο και απευθύνονται σε κάθε ηλικία.

Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό θεσμό με ιστορία 14 ετών, που έχει ως στόχο την ανάδειξη του ρόλου του επιστήμονα-ερευνητή και την εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας και της τεχνολογίας. Είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των δράσεων «Μαρί Σκλοντόβσκα-Κιουρί», η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει να κερδίσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Η Ελλάδα είναι συνεπής στο ραντεβού της αναλαμβάνοντας ανελλιπώς τη διοργάνωση εκδηλώσεων από την έναρξη του θεσμού το 2005.

Με διοργανωτές τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Αττικής και με τη συμμετοχή πολλών ακόμα επιστημονικών ενώσεων και φοιτητικών και μαθητικών ομάδων στην Αθήνα, η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιείται  στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254). Παράλληλα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η Βραδιά του Ερευνητή θα γιορτασθεί από τις 17.00 και σε ξεχωριστή εκδήλωση στο ΕΜΠ (Κτίριο Αβέρωφ, Πολυτεχνείο Πατησίων), σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 ‘SHERIF – reSearcH is sERIous Fun’, με επιστημονικά υπεύθυνη για το ΕΜΠ την καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου της Σχολής Χημικών Μηχανικών.

Έχουν προηγηθεί μικρότερες διοργανώσεις (pre-events) στα ερευνητικά κέντρα που συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές.

 

Στον «Ελληνικό Κόσμο» θα παρουσιασθούν θέματα από τον χώρο της φυσικής, χημείας, βιολογίας, πληροφορικής, ρομποτικής κ.α., ενώ θα αναδειχθούν ερευνητικά προγράμματα που αφορούν ένα βιώσιμο περιβάλλον, την ρύπανση της ατμόσφαιρας και των θαλασσών, την ανακύκλωση, τη νανοτεχνολογία, την αστροφυσική, τον σχεδιασμό φαρμάκων με Η/Υ, τη χρήση των αισθητήρων τόσο στον αέρα όσο και στα υδάτινα οικοσυστήματα.

Πρωτότυπα εργαστήρια θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού, όπως: πώς φτιάχνουμε ένα νόμισμα, τι ξέρουμε για την τέχνη της βιβλιοδεσίας στο Βυζάντιο, πώς η μουσική γίνεται γνώση χρησιμοποιώντας τη μουσική πλατφόρμα iMuSciCA και πώς αν αποτυπώσεις τις ιδέες σου σε ένα πεντάγραμμο θα μπορείς να γίνεις και εσύ ο συνθέτης της Γνώσης.

Ο επισκέπτης θα παρακολουθήσει μέσα από τηλεσκόπια τον αττικό ουρανό, θα μάθει πώς οι δορυφόροι επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και θα ενημερωθεί για τα εργαλεία πρόγνωσης φυσικών καταστροφών. Επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) θα μιλήσουν για την εξερεύνηση του Διαστήματος και την προετοιμασία των Ευρωπαίων αστροναυτών, ενώ θα υπάρξει και ζωντανή σύνδεση με το CERN.

Ομάδες μαθητών θα δείξουν τα δικά τους επιστημονικά κατορθώματα, ενώ το κοινό θα δει πως μια ομάδα χορού ‘χορογραφεί’ την επιστήμη, τι είναι το Stand up Science, το Βραβείο ΕΠΙ2 Επικοινωνίας της Επιστήμης, αλλά και ο διεθνής διαγωνισμός Famelab.

Η έκθεση με τους δεινοσαύρους και τα τέρατα των θαλασσών θα είναι ανοιχτή για κάθε επισκέπτη, ο οποίος θα μπορεί να περιηγηθεί ‘εικονικά’ στην αρχαία Ολυμπία, ενώ στην είσοδο θα καλωσορίζει τους επισκέπτες το ανδροειδές ρομπότ «Pepper», που θα ναι έτσι προγραμματισμένος από τους ερευνητές του «Δημόκριτου», ώστε να καλωσορίζει φωνητικά το κοινό και να απαντάει σε ερωτήσεις τους.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα: https://renathens.gr/wp-content/uploads/2019/09/PROGRAMMA-BRADIAS-EREYNHTH-2019-1-1.pdf

Αναλυτικές πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στους ιστότοπουςhttp://www.researchersnight.gr/ και http://www.facebook.com/rengreece

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here