Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Πρωτιά της Ελλάδας στα φωτοβολταϊκά

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Πρωτιά της Ελλάδας στα φωτοβολταϊκά

0
τεχνολογίες ΑΠΕ
Διαφήμιση

Καμιά φορά τα στοιχεία μας ξαφνιάζουν ευχάριστα. Έτσι, παρόλο που η χώρα μας δεν φημίζεται για την αγάπη της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανακοίνωση της ΡΑΕ ότι η Ελλάδα πήρε την πρώτη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά ηλιακής ενέργειας, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι, αν όχι εμείς, τουλάχιστον τα παιδιά μας (ή έστω τα παιδιά των παιδιών μας) θα αναπνέουν καθαρότερο αέρα…

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που μεταφέρει η ιστοσελίδα ypodomes.gr, η χώρα μας βρέθηκε τον Ιούλιο στην κορυφή της Ευρώπης με 23 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 142,89 MW, τα οποία κατακυρώθηκαν από τις διαγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑE. Με άλλα λόγια, διαπιστώνεται αξιόλογη ανάκαμψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πράσινη αυτή πηγή ενέργειας. Ακολουθούν η Ισπανία και η Πορτογαλία, με 4 και 2 έργα, αντίστοιχα.

Επιπλέον, 500 νέα φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 6 GW περιμένουν τη χορήγηση άδειας παραγωγής, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επερχόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Τα προσεχή σχέδια της ΡΑΕ

φωτοβολταϊκό καλαμάτα

Για το επόμενο διάστημα η ΡΑΕ σχεδιάζει την προκήρυξη διαγωνισμών πρόσθετης ισχύος 430 MW (2019) και 300 MW (2020).

Επίσης, προσδοκώνται νέοι μεικτοί διαγωνισμοί φωτοβολταϊκών και αιολικών (έως 500 MW) για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων έργων και την κάλυψη του ζωηρού επενδυτικού ενδιαφέροντος ενώ υπάρχει πρόβλεψη για νέο μεικτό διαγωνισμό, ειδικά για την Εύβοια, ακόμη και εντός του 2019.

Γενικότερα, σημειώνει το ypodomes.gr, οι προοπτικές για την ηλιακή ενέργεια είναι πολύ ενθαρρυντικές, ειδικά αν ληφθεί υπόψη και ο στόχος των 6,9 GW εγκατεστημένης ισχύος, που έχει τεθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα με ορίζοντα το 2030.

Οι πρώτες εταιρείες

Κορυφαίες εταιρείες για τον Ιούλιο αναδείχθηκαν η Luxcara GmbH (Γερμανία) με 121 MW και μία σύμβαση, η Spes Solaris (Ελλάδα) με 75,58 MW και επτά συμβάσεις και οι BlackRock, Efacec Power Solutions (Πορτογαλία) και Exus Management Partners (Ισπανία) με 24 MW και μία σύμβαση.

Διαφήμιση